Brankica Stanković jedna od 100 svetskih heroja informisanja

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica, povodom 3. maja, Dana slobode medija objavila je listu 100 heroja informisanja, na kojoj je i Brankica Stanković, novinar televizije B92.

693

Na listi koja je po prvi put sačinjena, Stanković se našla među 100 heroja širom sveta koji su kroz svoj rad pokazali hrabrost u promovisanju slobode govora, mišljenja i izražavanja.
“Oni služe za primer, jer su stavili svoje ideale u službu opšteg dobra”, navode Reporteri bez granica.

Stanković od 2004. godine vodi i uređuje “Insajder”, vodeću emisiju TV B92 koja se bavi istraživačkim novinarstvom, a bavila se nizom osetljivih tema, kao što su veze između organizovanog kriminala i “huligana koji podržavaju Fudbalski klub Partizan”.

Na listi se nalaze i Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, kao i Glen Grinvald, novinar koji je radio za Gardijan i koji je pomogao da Edvard Snouden obelodani tajne podatke o masovnom prisluškivanju i elektronskom nadzoru koji su koristile britanske i američke tajne službe. 

Od ostalih novinara iz regiona, na listi 100 heroja našli su se i crnogorska novinarka Milka Tadić Mijović, urednica Monitora, prvog nezavisnog političkog nedeljnika u Crnoj Gori i slovenački novinar Blaž Zgaga, autor bestselera “U ime države” o trgovini oružejm na Blakanu tokom devedesetih. 

Lista obuhvata 100 mušakaraca i žena, novinara i blogera uzrasta od 25 do 75 godina iz 65 nacija sveta.
“Dan slobode medija trebalo bi da bude prilika kada odajemo poštu hrabrim novinarima i blogerima koji konstantno žrtvuju svoju bezbednost a nekada i život za svoj poziv”, naveo je generalni sekretar Reportera bez granica Kristof Delor. 

Ovi heroji informisanja su izvor inspiracije za sve ljude širom sveta koji teže slobodi, a bez njihove opredeljenosti i odlučnosti onih koji su slični njima, jednostavno bi bilo nemoguće da se dosegnu veći nivoi slobode”, istakao je Delor.

Reporteri bez granica podsećaju da je sloboda govora mišljenja i izražavanja zagarantovana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN u članu 19 i posebno ističu stav “sloboda da se traži, prima i širi infromacija i ideja bilo kojim sredstvima bez obzira na granice”. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.