Božićni prijem SNV-a u Zagrebu: Dačić i Plenković istakli potrebu unapređenja odnosa

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas su, na Božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u Zagrebu, istakli opredeljenje za unapređenje odnosa dve države, koje opterećuje više otvorenih pitanja.

0
47

Plenković je, međutim, ukazao da “pomirenje mora da se temelji na činjenicama i istini”, navodeći da odnose Beograda i Zagreba opterećuje “činjenica da je Hrvatska bila žrtva agresije” režima nekadašnjeg lidera Srbije Slobodana Miloševića.

“Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi sa nama, živi sa porodicama nestalih, sa vojnicima, braniteljima, civilima. To nasleđe je teško”, kazao je Plenković.

Na Božićnom prijemu SNV-a, čiji je domaćin bio predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac, Plenković je naveo da će njegova vlada činiti sve da budu pronađeni nestali u ratu 1990-ih, ali i da se grade “mostovi solidarnosti”.

Dačić je prethodno rekao da Srbija i Hrvatska treba da se takmiče u izgradnji mira i dobrih odnosa, umesto u mržnji, i da sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom, dodajući da su “najbolji odnosi” dve države prvenstveno u interesu srpskog i hrvatskog naroda, ali i čitavog regiona.

“Moj dolazak ovde predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefinisanja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo da razgovaramo i dogovaramo se. Zato smo i danas ovde”, kazao je Dačić.

Dačić, koji se pozdravio sa Plenkovićem uoči prijema i posle svog obraćanja, naveo je da je oživljavanje konstruktivnog dijaloga Beograda i Zagreba, na ravnopravnoj osnovi, “jedini put za rešavanje otvorenih pitanja koja i dalje opterećuju” odnose dve države.

“Srbi i Hrvati imaju puno zajedničkih interesa. Bez obzira šta je bilo pre 10 ili 30 godina, moramo da sagledamo pitanja koja se odnose i na prošlost i na sadašnjost i na budućnost. Treba da probamo da pronađemo zajednički inetres i onda kada ne mislimo isto”, rekao je Dačić.

Prva Dačićeva poseta Zagrebu od 2015. usledila je pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno zatražio da se radi na “odleđivanju” odnosa sa Hrvatskom, a posredničku ulogu imali su Žigmanov i Pupovac. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.