Božićni običaji

VIDEO K9: Badnji dan najavljuje veliki hrišćanski praznik Božić. Tog dana badnjak unosimo u naše domove, a porodica se okuplja uz posnu trpezu. Običaji datiraju još iz paganskih vremena, crkva im je dala hrišćansko obeležje, a današnji urabani način života ih malo izmenio.

0
621

Skoro svi običaji vezani za Badnji dan su paganski, a crkva im je kasnije dala hrišćansko obeležje.

Običaje oko Badnjeg dana su Srbi nasledili od svojih predaka i još uvek ih održavaju. Badnji dan je pun rituala i simbolike, živopisnih radnji i svi su oni povezani sa kultom porodice i ognjišta.

“Pre svega, danas je Badnji dan i, evo, mi se nalazimo na početku Dunavskog parka, u gradu smo. Da smo pre 100 godina negde na početku neke šume, tada bi započeli sečenje badnjaka. To je običaj kojim bi počinjao svaki Badnji dan. Ono što je karakteristično za sam početak praznovanja Božića, rođenja Isusa Hrista jeste sečenje badnjaka. Danas ćemo mi badnjake dobiti ili kupiti, a nekada su ljudi dolazili u šumu i gledali da izaberu hrastovu mladicu, dakle, to je drvo badnjaka, koji su sekli i to sa velikom pažnjom, čak darivali, zatim na ramenu donosili do kuće”, priča Milan Stepanov iz Kulturnog centra Futog.

U različitim krajevima običaji se razlikuju, ali suština je ista. Danas su prilagođeni životu u gradu. Narodni običaji oko Badnjeg dana su veoma stari i do danas se mnogo običaja izgubilo ili zaboravilo.

“Ono što je bilo karakteristično za neke sredine jeste da se badnjak nije nalagao pojedinačno u svakoj kući, nego se cela zajednica, zadruga, organizovala, pa je nalagan jedan badnjak u portama crkve, gde je završeno praznično večernje, nakon toga osvećenje badnjaka i onda paljenje tog drveta. Taj običaj se možda i najduže zadržao, s obzirom na to da živimo u uslovima kada nemamo ognjišta, kada nemamo gde da palimo badnjak, sada je to samo simbolično. Večeras je dovoljno otkinuti samo jednu grančicu ili jedan listić badnjaka i negde ga nagoreti na malo sveće”, kazao je Stepanov.

Paljenje badnjaka na Badnji dan ispred Kulturnog centra Futog je organizovano kako bi svi žitelji tog mesta imali priliku da, u okviru svoje zajednice, proslave početak trodnevnog praznovanja Božića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.