Božićne čestitke i običaji

VIDEO K9: Za Božić su vezani brojni običaji i verovanja koji se još uvek poštuju u pojedinim delovima Srbije, a o nekima od njih govorimo u narednom prilogu.

669

Pripreme za Božić odvajkada počinju na Badnji dan, jutarnjom sečom grane hrasta badnjaka i spremanjem pečenice.

“Interesantna je priča je to da se badnjak uvek sekao sa istočne strane, da se samo tri puta smelo zaseći drvo. Domaćin kuće je išao to jutro da seče badnjak koji se unosio u kuću. Žene su na Badnji dan pripremale pečenicu, u ono vreme to je obavezno bilo, u imućnijim kućama peklo se prase, a oni koji su bili malo manje imućniji, oni su nešto drugo pripremali”, naveo je Zoran Knežev, književnik i publicista.

Nakon božićne liturgije stizalo je božićno jutro i, nakon dolaska iz crkve, okupljanje ukućana na doručak uz pozdrav ‘Hristos se rodi – vaistinu se rodi’.

“Tad se deca okupljaju, tada položajnik, prvi koji dolazi u kuću, na ognjištu džara žar. Verovatno se ovaj običaj zadržao po selima i dan danas, ne znam da li to postoji u gradu, gde se daje zdravica ukućanima, da bude mira, da bude zdravlja, prosperiteta”, kaže Knežev.

Obavezni deo božićnog doručka u mnogim kućama je lomljenje česnice koja se naročito priprema za taj dan.

“Po nekim običajima, svakog domaćina, svakog ukućana moralo je da čeka parče česnice, ako on tada nije kući, pa ček i po mesec dana. Po nekim našim običajima stavlja se dinar ili dva i onda se obično deci daje to parče, da imaju zdravlja i sreće čitave godine”, priča Knežev.

Božić je praznik porodičnog okupljanja, kada se ne ide drugima u posete. On se, dodao je Knežev, nekada obeležavao i mnogo skromnije, za razliku od današnjih proslava koje postaju, kako je rekao, sve masovnije, bučnije i skuplje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.