Borba za “dobrovoljačku” zemlju

VIDEO K9: Potomci Solunskih dobrovoljaca u Banatskom Karađorđevu istrajni su u nameri da odbrane dedovinu koju su im njihovi preci ostavili u amanet, a bez koje ostaju zahvaljujući, kako navode, nepravednoj komasaciji.

555

Banatsko Karađorđevo je mirno mesto u Banatu u kojem se neguje tradicija i čuva uspomena na solunske dobrovoljce iz Velikog rata.

Decenijama unazad „dobrovoljačku“ zemlju, koja je od strane kralja Petra, zbog ratnih zasluga dodeljena učesnicima Prvog svetskog rata obrađuju njihovi potomci čuvajući uspomenu na svoje hrabre pretke.

Više o dobrovoljačkoj zemlji i o tome šta ona predstavlja za potomke solunskih dobrovoljaca nam je ispričao Mile Kovačević, čovek u čijoj se kući čuvaju dva uverenja solunskih dobrovoljaca i jedno uverenje albanske spomenice.

Da je nepravedna komasacija zemljišta u Banatskom Karađorđevu ujedinila i staro i mlado potvrđuje Tomo Krtinić koji objašnjava šta za njega kao mladog čoveka znači dobrovoljačka zemlja.

Radovan Krtinić je objasnio kako je nastao problem u vezi komasacije zemljišta u Banatskom Karađorđevu.

Potomci hrabrih Solunaca istrajni su u nameri da odbrane svoju dedovinu, a da li će u tome uspeti saznaćemo u narednom periodu. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.