“Borba” u Novom Sadu

VIDEO K9: Novosađani koji su danas prolazili Ulicom Kralja Aleksandra, Pozorišnim trgom ili Trgom slobode, imali su priliku da besplatno dobiju primerak mesečnika "Borba", štampan po izgledu poznatog dnevnog lista iz bivše Jugoslavije.

16

“Borba” – Kolevka žurnalizma u bivšoj Jugoslaviji. List koji se opirao vremenu i režimima i koji je više puta bio gašen i ponovo pokretan.

Ovaj čuveni dnevnik i zvanično je zatvorio vrata svoje redakcije 2009. godine. Na novinarsku scenu Srbije, došli su neki novi, mladi ljudi koji su odlučili da obnove “Borbu”.

“Borba” je danas mesečnik na 24. strane, a svečarski broj je objavljen 29. februara, na 98. godišnjicu osnivanja “Borbe”, da bi 19. marta izašao i prvi broj u tiražu od 10.000 primeraka.

Današnja “Borba”, osim identičnog naslova i logoa, nema mnogo toga zajedničkog sa izvornim listom koji je nastao 1922. godine.

Najzastupljenija je kultura, a na njenim stranicima nećete naći tekstove o politici i sportu.

Svakog meseca, redakcija “Borbe” promoviše ovaj mesečnik u gradovima širom Srbije. Do sada su bili u Pančevu i Kruševcu, da bi u utorak posetili i naš grad.

Ukoliko ste prolazili Ulicom Kralja Aleksandra, Pozorišnim trgom ili Trgom slobode, mogli ste da primetite devojke u narodnim nošnjama kako u rukama drže novine sa logoom jednog od najpoznatijih jugoslovenskih dnevnika i besplatno ih dele prolaznicima.

U ovom, 7. po redu izdanju obnovljene Borbe, dve strane posvećene su upravo Novom Sadu.

Redakciju “Borbe” danas čini 10-ak studenata, uglavnom novinarstva na Fakultetu političkih nauka. Ono što urednica “Borbe” naglašava, jeste da 80% redakcije čine upravo žene.

Za nekadašnju “Borbu” su pisali velikani jugoslovenskog žurnalizma, poput Miloša Crnjanskog, Dobrice Ćosića, Veselina Masleše, Veljka Vlahovića i drugih. Danas priliku da se afirmišu o ovom znamenitom časopisu imaju neki novi mladi novinari.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.