Borba protiv zavisnosti od droge – “In je biti clean”

VIDEO K9: Javna akcija ,,Podrži. Ne kažnjavaj'' održava se tokom celog dana, u Novom Sadu na gradskoj plaži Štrand sa ciljem da se raširi svest o negativnim posledicama konzumiranja droga.

0
617

Istraživanje sprovedeno u Novom Sadu pokazuje da su korisnici droge sve mlađi i mlađi, a da je više od četvrtine njih probalo neku vrstu narkotika.

Na manifestaciji koju su povodom Međunarodnog dana borbe protiv droge, organizatori su se obraćali pre svega upravo mladima, kako bi ih podstakli da se odupru upotrebi droge.

“Duga je sada nazvana kao terapijska zajednica, mnogi nas znaju i kao rehabilacioni centar za ljude koji nisu mogli sami da nađu izlazak iz bolesti zavisnosti. Tu konkretno mislim na problem sa drogom, na problem sa alkoholom, sve češću prisutnost problema sa kockom. Ali srž svake zavisnosti je ista, samo je manifestacija različita”, rekao je Aleksandar Janić iz Centra “Duga” Novi Sad.

Bez obzira koji je oblik zavisnosti u pitanju, svaka od njih skupo košta zavisnike, njihove porodice i sam grad, navodi Janić i dodaje da već petu godinu kroz akciju “In je biti clean” Centar ,,Duga” propagira zdrave stilove života. U odvraćanju mladih od droge pomažu i bivši zavisnici čije potresne priče imaju samo jednu poruku – “Nemojte ići našim stopama”.

“Imam 29 godina, bio sam 11 godina heroinski zavisnik, i uspeo sam da se izvučem pomoću Hrišćanske zajednice, pomoću Centra ,,Duga”, tako što sam otišao tamo, tako što ti ljudi imaju Centar za rehabilitaciju, za odvikavanje, za reprogramiranje nas zavisnika, gde nas osposobljavaju za ponovni život, tamo sam već četiri meseca i zaista pomaže”, kazao je Miloš, bivši zavisnik.

 

“Imam 38 godina, bio sam heroinski zavisnik 12 godina. Već 13 meseci sam u programu Centra ,,Duga” u Novom Sadu i to je jedini nači na koji sam ja uspeo da, posle zilion i jednog pokušaja, zaista ne mogu da izbrojim koliko sam pokušaja imao da ostavim konkretno herojin i ništa mi nije polazilo za rukom. Uspevao sam da budem ”čist” neko vreme, ali sam se vrlo brzo vraćao u začarani krug i ovo je prvi put da sam povezao u svojoj glavi 13 meseci da sam čist”, naveo je Lazar, takođe bivši zavisnik.

Akciju na Štrandu organizovale su organizacije, udruženja i centri koji se bore protiv zloupotrebe droge i pomažu u lečenju bolesti zavisnosti.

Jedna od akcija je i “Podrži. Ne kažnjavaj”, međunarodna kampanja koja ima za cilj da raširi svest o negativnim posledicama rata protiv droga, te da promoviše politiku poštovanja ljudskih prava i zaštite javnog zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.