Borba protiv raka u senci korone

VIDEO K9: U mesecu borbe protiv raka onkolozi podsećaju na potrebu prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti, bez obzira na sveprisutnu pandemiju korona virusa.

0
47

Borba protiv pandemije korona virusa koja traje duže od godinu dana, potisnula je u drugi plan druge bolesti od kojih su neke neuporedivo opasnije od virusne infekcije kovidom 19. Toga su itekako svesni onkolozi koji upozoravaju na problem uznapredovalih malignih bolesti.

Prevencija i rano otkrivanje su najvažniji koraci u borbi protiv raka, a zbog opasnosti od zaraze korona virusom oni su praktično onemogućeni u različitim segmentima. Imunizacija većeg dela stanovništva protiv kovid virusa zaustaviće pandemiju, smatra onkolog i radiolog prof. dr Dragana Bogdanović Stojanović, što će, kako navodi, dovesti do normalizacije u radu zdravstva.

Kovid infekcija sama po sebi nije visoko smrtonosna bolest, ali je njena masovnost dovela do velikog broja smrtnih slučajeva, istakla je Bogdanović Stojanović. Onkološki pacijenti takođe mogu da se vakcinišu, izuzev u posebnim slučajevima, što je, kako je navela, preporuka i Svetske zdravstvene organizacije.

Kod pacijenata koji imaju već poznate alergijske reakcije preporuka je da se vakcinišu kineskom vakcinom s obzirom, kako je pojasnila, da je reč o klasičnoj “mrtvoj” vakcini koja ne izaziva nikakav hiper odgovor kod pacijenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.