Borba protiv raka dojke: Samopregled nije dovoljan

VIDEO K9: S obzirom da je karcinom dojke najčešći uzrok smrtnosti žena od zloćnog tumora u Srbiji, o značaju ranog otkrivanja ove bolesti moralo bi se kontinuirano govoriti tokom cele godine, a ne samo tokom oktobra, rekla je u emisiji Otvoreni ekran profesorka doktorka Dragana Bogdanović Stojanović, specijalista radiolog.

199

Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji koje u velikom broju ne uspevaju da se izbore sa ovom bolešću.

Statistika pokazuje da je Srbija, na žalost, u evropskom vrhu po smrtnosti žena od raka dojke.

“Pojavnost maligniteta je nešto na što ne možemo da utičemo i manje-više tu se procentualno uklapamo sa svim ostalim državama. Međutim, mi imamo jedan ozbiljan problem. Sa jedne strane nemamo kompletno razvijen skrining program koji je, recimo, prisutan u skandinavskim zemljama poslednjih 40-ak godina, gde je uočeno da se skrining programom smrtnost smanjuje za čak 30 posto. Kako se smanjuje? Tako što se rak otkriva u ranoj fazi”, rekla je dr Dragana Bogdanović Stojanović.

Rana faza je, kako je istakla, faza do 1 centimetra, kada je karcinom “učauren”, lokalizovan samo na tkivo dojke i kao takav operativan i izlečiv u visokom procentu.

Samopregled je jedan od načina ranog otkrivanja bolesti, ali ne i dovoljan, smatra doktorka.

“Samopregledi jesu jedan od načina da se uoči neki čvorić, neka patološka promena. Međutim, 2008. godine je urađena jedna ogromna studija na 400.000 žena gde je uočeno da žene koje su primećivale promene samopregledima, u komparaciji sa ženama koje su bile na rutinskim pregledima, su daleko kasnije uočile tu promenu. Mi smo inače populacija koja ima žene sa krupnijim dojkama i takvim krupnijim dojkama ne postoji teoretska šansa da se uoči neka promena koja je, recimo, veličine 1 cm, naročito ako je ona dublje postavljena”, kazala je doktorka.

Samopregledi jesu korisni i trema ih primenjivati, ali se oni savetuju prvenstveno mlađim ženama i devojkama, ali su, zaključila je ona, na godišnjem nivou neophodni pregledi stručnjaka.

Kompletnu emisiji “Otvoreni ekran” možete pogledatio OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.