Borba protiv nasilja u porodici je stalan proces

VIDEO K9: Od 2015. godine nasilje u porodici u Novom Sadu beleži porast za 52 procenta, podaci su Centra za socijalni rad u nešam gradu. Uprkos strožijoj primeni novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, u Sigurnoj kući zaštitu od ovog vida nasilja u 2017. godini potražilo je više od 90 žena i dece.

0
287

U Sigurnoj ženskoj kući novosadskog Centra za socijalni rad su tokom prošle godine utočište našle 42 novoprimljene žene i 52 dece.

“Ovaj broj od 94 korisnika svakako da ne predstavlja reprezentativan broj svih žrtava nasilja u našem gradu. Centar za socijalni rad grada Novog Sada od 2015. do 2017. godine beleži porast broja prijava nasilja u porodici za 52 procenta”, rekla je Nada Padejski Šekerović, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu.

Žrtve nesilja u porodicu suočene su sa višestrukim potrebama, egzistencijalnim, materijalnim, imovinskim i problemima u roditeljstvu. Pre svega im je, navela je Padejski Šekerović, potrebno pružiti psihološku podršku.

“Psihološka podrška je nešto što je potrebno od prvog kontakta žrtve sa institucijom i sve vreme dugo godina nakon njenog izlaska iz nasilja u porodici, nakon procesa resocijalizacije i rehabilitacije. U psihološkom smislu, nakon izloženosti nasilju u porodici, ali i dugo godina kasnije. Jer je fenomen vraćanja počiniocu nasilja poznat, jer su žene ekonomski zavisne, ali i psihološki nisu spremne da izađu iz nasilnog odnosa i u tom smislu treba da im pružimo podršku”, navela je ona.

Padejski Šekerović je istakla da su deca često zaboravljene žrtve u prtnerskom nasilju i ona moraju biti prepoznata kao takva.

“Dete je uvek izloženo nasilju u porodici i uvek je žrtva nasilja u porodici nezavisno od toga da li je ono bilo direktno ili indirektno izloženo”, kazala je Padejski Šekerović.

Ekonomsko osnaživanje žena, kao preduslov za njihov izlazak iz kruga porodičnog naselja, prepoznat je od strane nadležnoh službi i sekretarijata, navela je ona, tako da je iz godine u godinu sve veći broj žena, korisnica Sigurne kuće, koje bivaju zapošljavane.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.