BORBA PROTIV KRAĐE BEBA

732

(VIDEO K9) Za poslednjih 40 godina u Srbiji je ukradeno više od 10.000 beba, podaci su Udruženja “Roditelji nestalih beba Srbije”. Dodaju da na mesečnom nivou nestane 20 beba.  Zbog toga se zalažu za donošenje zakona kojim će se ovoj pojavi stati na put.

Zakon o ukradenim bebama u našoj zemlji ne postoji. Sva prikupljena dokumentacija koja se priloži u privatnoj tužbi uglavnom zastari posle pet godina, rečeno je na koferenciji. Zbog toga je neophodna reakcija države. Osim zakona, zahteva se uvođenje 24-časovni video nadzor, kao i posebni izveštaji lekara o broju porođaja, carskim rezovima i
preminulim bebama.

 

Udruženje želi da pokrene svih 1.500 tužbi koje su nakon pet godina zastarele i da istraže svaki slučaj. Tvrde da su osim lekara, u bebi-trafiking umešane i babice, čistačice,  matične službe.

 

Rečeno je i da su najčešći izgovori lekara da dete nije preživelo porođaj zbog pupčane vrpce obmotane oko vrata, infekcije, kasno utvrđene mongoloidnosti, poremećaj rada srca. Porodilje su u 80 odsto slučajeva išle na carski rez ili su bebe, ako su porođene normalnim putem, planski završavale u inkubatorima. Nakon nekoliko dana te bebe su
proglašavane mrtvim. U najvećem broju slučajeva roditeljima nije dozvoljeno da vide telo svog deteta. Zbog otga će se borba voditi na dva fronta: donošenje zakona o ukradenim  bebama, uz peticiju i prevencija trgovine bebama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.