Borba protiv homofobije i transfobije

VIDEO K9: Danas obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, kao dan kada je Svetska zdravstvena organizacija 1990. godine uklonila homoseksualnost sa liste bolesti. Tim povodom Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Grada Novog Sada organizovala je uličnu akciju kako bi podsetila da svi građani imaju ista ljudska prava bez obzira na seksualnu opredeljenost.

0
892

Unapređenje položaja LGBT osoba u lokalnim zajednicama prvi je korak ka stvaranju društva bez razlika u kome će nasilje biti svedeno na najmanju moguću meru, rečeno je na akciji koja je održana u Zmaj Jovinoj ulici.

Pomoćnica gradonačelnika istakla je da Grad ovim želi da poruči da svi građani imaju ista prava, bez obzira na jezik, veroispovest, nacionalnost, kulturu, ali isto tako i bez obzira na seksualnu opredeljenost i rodni identitet.

“Generalno, u gradu Novom Sadu u poslednjih nekoliko godina jeste došlo do pomaka. Za to su značajne nevladine organizacije koje su organizovale niz edukacija. Takođe imamo poboljšanje u pravcu sprovođenja pravnih okvira koji se odnose takođe na poboljšanje položaja LGBT osoba u gradu Novom Sadu. Takođe i sam čin potpisivanja memoranduma o saradnji jeste jedan od pomaka u ovom pravcu”, rekla je Ljiljana Koković, pomoćnica gradonačelnika.

Iako su suočene sa brojinim izazovima, u organizaciji Labris kažu da je bezbednost LGBT osoba ipak najveći problem.

“Imamo često situacije da su osobe bile ili žrtve govora mržnje ili direktno fizičkog nasilja. Osim fizičkog nasilja tu je i mobing, fizičko nasilje, zlostavljanje. Krenuvši od onih mlađih uzrasta tinejdžera i srednjih škola, preko studenata fakulteta, do mobinga i diskriminacije koje osobe trpe na poslu kasnije ili čak od strane svojih najbližih, porodice, prijatelja, komšiluka. Osobe koje na neki način ili saznaju za njihovu seksualnu orjentaciju ili su to osobe koje često tu ne dobrovoljno nego često na neke drugačije načine autovane, pa onda sa tim dolazi do problema”, navela je Lidija Đorđević iz Labrisa.

Đorđević je dodala da je sedam lokalnih mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama pored Novog Sada formirano još i u Subotici, Pančevu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru, sa ciljem da se okupe sve relevantne institucije i organizacije radi zaštite ljudskih prava i prevencije diskriminacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.