BORBA PROTIV HELIKOBAKTERIJE

(VIDEO K9) Prirodno matematički fakultet iz našeg grada u saradnji sa segedinskim biološkom istraživačkim centrom u septembru je započeo projekat Heliko, koji je pokrenut kako bi se pronašao novi lek protiv helikobakterije. Predviđeno je da projekat traje godinu i po dana, a program je započeo u okviru IPA projekta.

706

Cilj ovog projekta je da se izoluju prirodna jedinjenja koja će biti znatno delotvornija protiv helikobakterija u odnosu na postojeće antibiotike.

”Suviše ekpanzirana upotreba antibiotika je faktički štetna usled čega je razvijena rezinstentnost na sve bakterije, ne samo na helikobakterije. Da ne pričamo o nekim drugim sporednim efektima koje svak lek ima”, izjavila je prof. dr Neda Mimica Dukić.

[quote_box_center] Na teritoriji Vojvodini godišnje oko 400 ljudi umre od bolesti koje su prouzrokovane helikobakretijama. Ova alarmantna situacija bila je direktan povod da se započne istraživanje koje bi eventualno rezultiralo pronalaženjem efikasnog načina za borbu protiv ove bakterije.[/quote_box_center]

Projekat je koncipiran u tri faze. U okviru prve istraživači će na našem Priodno matematičkom fakultetu izolovati prirodna jedinjenja koja će potom biti poslata u Segedin. Tamo započinje druga faza koja podrazumeva upotrebu tih jednjenja pri lečenju zaraženih životinja. Jedinjenja koja se pokažu uspešna u terapiji biće vraćana u naš grad kako bi se projekat zaokružio. Ukupan vrednost projekta iznosi skoro 160 hiljada evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.