Borba mladih sa zavisnošću, zabrane imaju slab učinak

VIDEO K9: Iz istraživanja koje je o bolestima zavisnosti ove godine, među više od 400 naših mladih sugrađana, vršila bolnica Vita, može se posredno zaključiti i da zakonske zabrane prodaje alkohola, opijata i ulaska u kockarnice i kladionice maloletnicima imaju u slab učinak u praksi.

0
167

Među našim mladim sugrađanim akoji se bore protiv nekog oblika zavisnosti i dalje je više muškaraca nego žena, iako se ta razlika sve više smanjuje, pokazalo je istraživanje, a i praksa bolnice Vita.

“Sve više je zastupljen taj takmičarski način, prosto, devojke su tu poprilično postale slične momcima, što naravno nije za pohvalu, naravno, ali svejedno, problem ne treba gledati odvojeno – momci i devojke, to je zajednički problem u celom našem društvu”, rekao je Stevan Kvas, psiholog bolnice Vita u emisiji Otvoreni ekran.

Ženski organizam, rekao je Kvas, ipak teže podnosi velike količine opijata ili alkohola, a veće su i posledice na hormonalnom, psihičkom, kao i na nivou metabolisanja. Problem koji je sve veći među mladima je i kockanje, koje je postalo čest način provođenja slobodnog vremena i zabava.

“Naročito kada je muška populacija u pitanju. Čak u ovom istraživanju, konkretno ove godine, na tom uzorku od 15 do 18 godina, 45% mladih je imalo iskustva sa nekom od igara na sreću. Najčešće su to kladionica 49,3%, rulet je na drugom mestu i na trećem mestu su aparati, podjednako, zapravo sa oko 20%”, naveo je Kvas.

Ispitujući stav mladih o zabrani ulaska maloletnicima u kladionice, došlo se i do Zabrinjavajućeg podatka da čak 48% mladih nije niti naišlo na zabranu pri ulasku u te objekte, a od ovih 52% koji su naišli na zabranu, ta zabrana ih nije sprečila da na kraju odigraju to što su zamislili, bilo da ih je pustio neki poznanik, bilo da su otišli na neko drugo mesto, ili je uplatu umesto njih izvršio prijatelj, poznanik, pa i slučajni prolaznik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.