Borba Centra “Živeti uspravno” za uslugu personalnih asistenata

VIDEO K9: Iz centra „Živeti uspravno“ uputili su apel za doniranje sredstava neophodnih za uslugu personalne asistencije. U naredna tri dana, dok traje kampanja prikupljanja donacija, potrebno im je da sakupe još oko 340.000 dinara.

0
123

Ističe rok za plaćanje junskih doprinosa zaposlenima, od čega deo za devet asistenata, predviđen da se pokrije ovom kampanjom iznosi 188.860 dinara, kažu u Centru “Živeti uspravno” i apeluju na građane i preduzeća koji su u mogućnosti da pomognu kako se usluga za 7 korisnika/ca ne bi prekidala i da Centar ne bi ušao u novu blokadu računa.

Na taj način biće pokriven deo troškova i premošćen jaz do odobravanja sredstava od strane Grada Novog Sada kroz drugi konkurs Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu za programe udruženja u oblasti socijalne zaštite, a čiju uplatu očekuju od septembra.

“Tako da mi realno moramo jul i avgust da preliminarno premostimo da ljudi ne bi čekali na platu. I još jedna važna informacija jeste da smo zbog toga pokrenuli „Crowd funding“ kampanju na sajtu donacija.rs koja je počela 2. jula i cilj je da se skupe sredstva za 8 zarada. Ako uspemo da što brže obezbedimo to jest prikupimo sredtsva moguće je da se cilj poveća“, rekla je mr Milica Ružičić Novković, Centar „Živeti uspravno“.

Lista čekanja za sve one koji ispunjavaju uslove za personalnu asistenciju biće znatno smanjena kada Grad konačno donese odluku o redovnom finansiranju putem tendera za ovu namenu, kažu u Centru.

“Trenutno 10 korisnika iz Novog Sada koristi uslugu personalne asistencije i jedna korisnica iz Subotice, ali na listi čekanja imamo još 11 korisnika kojima je zaista preko potrebna ta usluga. Svi oni su se javili, u stvari, poslali su svoju prijavu Cnetru za socijalni rad da imaju takvu potrebu“, naveo je Dejan Pavlović iz Centra.

Tri uslova su vrlo bitna za ostvarenje ove usluge, podsetio je Pavlović i dodao da ne mogu svi dobiti personalnog asistenta samo zbog toga što imaju određen stepen invaliditeta.

„Pravo na personalnu asistenciju ostvaruju prvo i pre svega punoletne osobe, osobe koje imaju prvi stepen invaliditeta, odnosno imaju uvećan dodatak za tuđu negu i pomoć i koje su radno ili društveno aktivne ili su nastavile školovanje. Pod tom društvenom aktivnosti, to je širok spektar, znači može da bude i kao sportisti, kao izvođači u kulturi ili u udruženjima građana da budu aktivni ili da na bilo koji način volonterski negde nešto rade“, kazao je Pavlović.

Podestimo, Centar “Živeti upsravno” proistekao je iz savetovališta za psiho-socijalnu podršku osobama sa invaliditetom, koje je 2000. godine otvorila beogradska kancelarija francuske humanitarne NVO Hendikep Internešenel, a osnovan je u februaru 2002. godine.

Kampanju za prikupljanje sredstava za uslugu personalne asistencije građani mogu podržati preko sajta Donacije.rs.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.