Bolji uslovi za vožnju bicikla

VIDEO K9: Zbog radova, pojedine biciklističke staze u gradu, delom su zatvorene, pa je neophodan dodatni oprez biciklista i ukoliko je moguće, izbegavanje tih delove puta, predlažu u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi.

0
516

Radovi na biciklističkim stazama izvode se na delu Bulevara oslobođenja, ali i na brojnim drugim lokacijama u gradu. 

 

Sa druge strane, u jednom delu grada obeležena je nova biciklistička staza.

Na tim mestima, biciklisti se kreću jednom stranom ulice, pa kako ne bi došlo do stvaranja gužvi, potrebni su dodatni oprez i strpljenje u vožnji. 

“Ono što je urađeno jeste da je obeležena biciklistička staza pored Sajma, u Hajduk Veljkovoj. Pokušava se napraviti kompletna veza od Rumenačke do Futoške ulice, da se taj potez kompletira. I naravno tu su neke stvari koje bi trebalo napomenuti za bicikliste. U letnjem periodu, saobraćaj je dinamičan, treba naročito voditi računa na raskrsnicama, da li vozači paze. Pokušajte kontakt očima da ostvarite. Uveče budite osvetljeni, imajte katadioptere, koristite zvonce, možda vas ljudi ne čuju. Neke osnovne stvari bezbednosne i naravno ispravne kočnice na biciklu da možete da se zaustavite ako treba”, kaže Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative.

Nekoliko predstavnika gradske radne grupe za biciklizam, posetilo je najveću međunarodnu biciklističku konferenciju u Holandiji, odakle su se vratili puni utisaka i ideja koje bi mogli da implementiraju u Novom Sadu, radi bezbednijeg biciklističkog saobraćaja.

“Naravno, uvek možemo da pričamo o kvalitetu biciklističkih staza, koji zapravo ne postiže se toliko teško, prosto su neki detalji u pitanju. Treba voditi računa i o ritmu kada se te staze rade, kako se rade i slično, ali ono što je možada bilo još bitnije jeste i funkcionalna saobraćajna signalizacija. Zaista smo videli mnogo toga u smislu kako napraviti pravi smart city, korišćenjem senzora i za bicikliste. Korišćenjem rampi, odnosno nekih usporivača i slično. Videli smo i da nema ivičnjaka, što je meni naročito drago i mislim da ćemo neke od tih stgvari definitivno predložiti da Grad implementira u budućnosti u Novom Sadu”, kaže Trifković.

Građani se poslednjih dana sve češće oglašavaju na društvenim mrežama povodom krađe bicikala, što je nažalost u Novom Sadu postalo normalna pojava.

“Ono što bih mogao građanima da poručim jeste da koriste adekvatna sredstva za zaključavanje. Nemojte koristiti sajlice od 300 dinara, nabavite neki normalan katanac, bezbedan, makar 1500 dinara treba uložiti. Nemojte držati biciklo u hodnicima zgrada, osim što to nije dozvoljeno, to je i loše, zato što je kradljivcima dovoljno da imaju malo više vremena i da su neometani da bi savladali bilo koju bravu”, savetuju u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi. 

Bicikl ne treba vezivati za točak, jer takvi bicikli najlakše će biti ukradeni, savetovao je Trifković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.