Umesto naknade, bolji stambeni uslovi za treće dete

VIDEO K9: Pokrajinska vlada odlučila je da novac koje su do sada majke dobijale za treće rođeno dete u porodici, preusmere na rešavanje njihovog stambenog problema. Dakle, od Pokrajine više neće dobijati taj novac, ali će moći da poboljšaju svoje stambene uslove.

0
312

Nakon donošenja zakona na republičkom nivou, prema kojem će država izdvajati mesečno sredstva za podršku porodicama sa troje i četvoro dece, pokrajinska vlada odlučila je da sredstva koja je do sada izdvajala u ove svrhe preusmeri za pomoć u rešavanju stambenih problema ovih porodica.

“Kako je sada donet Zakon na nivou Republike, da će svaka žena koja rodi treće dete primati 12.000 dinara mesečno u trajanju od 10 godina, a naša mera je trajala dve godine, mi smo smatrali da je neophodno da ta sredstva koja su do sada naši sugrađani primali usmerimo na neke druge demografske mere”, rekla je Svetlana Selaković, pomoćnica za demografiju u Pokrajinskoj vladi.

Statistika pokazuje da velik broj četvoročlanih porodica živi u dvosobnim stanovima, što nisu prihvatljivi uslovi života, rekla je Selaković, tako da su u pripremi dve nove mere koje će, kako je navela, poboljšati i opredeliti ove porodice da se odluče na rađanje trećeg i četvrtog deteta, a to je da im se obezbede bespovratna sredstva koja će im pomoći u rešavanje stambenih problema.

“Ovim našim Pravilnikom maksimalni iznos bi bio nepovratnih sredstava 10.000 eura, kojim će se omogućiti ovim parovima koji rode treće ili četvrto dete da poboljšaju svoje uslove, bilo da kupe veći stan ili za ta sredstva da kupe kuću, da adaptiraju da ograde, izgrade potkrovlje ili već šta im je potrebno. Smatramo da je ova mera odlična i ne bih mogla da govorim o ukidanju mere, da se stvara neka panika da se neće dobiti sredstva, ta sredstva će biti dobijena, prosto samo iz jednog drugog izvora”, kazala je Selaković.

Selaković je navela da je zakonski okvir za dodelu ovih sredstava donešen i u pripremi su prateća podzakonska akta, ali će, bez obzira na to kada će konkurs biti raspisan, on obuhvatiti svu decu rođenu od 1. januara ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.