Bolje uslove za građevince

VIDEO K9: U jeku građevinske sezone, u jeku je i potražnja za kvalifikovanim građevinskim radnicima u našoj zemlji. Naši građevinci odlaze na gradilišta u inostranstvu, pre svega zbog bolje zarade i uslova rada, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Josip Modić iz Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Vojvodine.

0
490

Građevinska sezona je u punom jeku, sve je više poslova u kojima su angažovane i domaće građevinske državne i privatne firme, mada nije lako ispoštovati rokove na visokim temperaturama koje se graniče sa elementarnim nepogodama.

Važno je da posla ima, kažu u Sindikatu građevinarstva i industrije građevinskog materijala Vojvodine, između ostalog i kako bi se usporio trend odlaska građevinskih radnika iz zemlje, zbog čega je kod nas stalna potražnja za kvalifikovanim građevincima, od tesara i armirača, do građevinskih inženjera.

“Na zapad odlaze, mada sad dosta i u Slovačku, Češku. Ove zemlje koje su ušle u EU, njihovi radnici odlaze u Nemačku i slično, pa se i oni suočavaju sa manjkom radne snage, tako da se stvaraju uslovi da i naši odlaze, mada za manje pare nego na zapad, ali opet za veće nego kod nas”, naveo je Modić.

Osim veće zarade, u drugim zemljama su, generalni, i bolji uslovi rada. I kod nas došlo do napretka na ovom polju, mada se uslovi razlikuju od poslodavca do poslodavca, rekao je Modić. Ipak, zaključio je on, državne firme još uvek su privlačnije za zapošljavanje građevincima, zbog kakve-takve sigurnosti koju pružaju radnicima.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.