Bolje sprečiti nego gasiti

VIDEO K9: Učestali požari, ne samo kod nas, u žiži su javnosti i ovog leta. Bez obzira na brojne apele vatrogasaca i nadležnih službi, trenutak nepažnje, nemara ili splet okolnosti uzroci su vatrenih stihija koje, osim materijalne štete, imaju posledice i po zdravlje i život ljudi.

0
9

Visoke temperature tokom leta utiču na povećan broj požara na otvorenom, a onih unutar objekata, koji su daleko opasniji po živote i zdravlje ljudi, najčešći uzrok je ljudski faktor.

Takvim postupcima ugroženi su životi i imovina svih stanara u kolektivnom stambenom prostoru, kaže Ljubica Krnjaić, predsednica udruženja “EcoFire”, podsećajujući na jedan takav slučaj požara 8. maja u Ulici Stevana Hristića na Satelitu u kojem je povređeno četvoro stanara.

Posebno opasan za stanare koji nisu u mogućnosti da se brzo evakuišu iz zgrade u požaru je dim, upozorava Krnjaić.

Građanima koji kupuju stanove Krnjaić savetuje da, između ostalog, obrate pažnju i na detalje koji bi im mogli spasiti zdravlje, život i imovinu u slučaju eventualnog izbijanja požara u toj zgradi.

Pored vatrogasnih aparata koji su obavezni u ulazima stambenih zgrada, Krnjaić stanarima preporučuje nabavku detektora dima kao i ručnih protivpožarnih aparata koji, kako kaže, nisu skupi, jednostavni su za rukovanje, a efikasni su u gašenju požara u stanu i sprečavanju njegovog daljeg širenja i izazivanja veće štete.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.