Bolesti zavisnosti uzimaju maha

VIDEO K9: Prema poslednjim istraživanjima u Novom Sadu ne opada procenat mladih koji konzumiraju drogu, alkohol ili se kockaju, već naprotiv.

0
271

Svaki šesti srednjoškolac uzrasta od 15 do 18 godina probao je neku od droga, pri čemu, po učestalosti, marihuana, ekstazi i amfetamini čine 80 posto te ponude, dok je sama marihuana zastupljena u 54 posto slučajeva.

To su rezultati ovogodišnjeg istraživanja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti ,,Vita”, koja svake godine povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga sprovodi istraživanja ove vrste.

“Ono što su najznačajniji rezultati istraživanja jeste da je svaki 6 srednjoškolac probao neku od psihoaktivnih supstanci, njih 43 posto je bilo ponuđeno nekom od droga, najčešće marihuanom, a 80 ponude čine marihuana ekstazi i amfetamin, a čak 66 posto njih poznaje nekoga ko koristi droge”, rekao je Stevan Kvas, psiholog bolnice “Vita”.

Najčešće predrasude i zablude mladih, kako je rekao, jesu da se droga može uzimati povremeno bez težih i ozbiljnijih posledica, kao i da se psihoaktivne supstance mogu podeliti na lake i teške. Konzumiranje psihoaktivnih supstanci, istakao je Kvas, predstavlja svakodnevni izazov u odrastanju mladih ljudi, a faktori rizika u tom smislu su brojni.

“Faktori su izloženost mladih, veliki broj mladih je izloženo toj ponudi, a sa druge su tu predrasude i zablude. Potvrđeno je da je sada i više nego ranije problem prisutan”, kazao je Kvas.

Problem zavisnosti kod srednjoškolaca, kako je rekao, povećan je i u domenu zavisnosti od alkohola i kockarskih igara, gde je situacija, kako je istakao, znatno gora u odnosu na prethodne godine. Čak 92,7 posto mladih uzrasta od 15 do 18 godina već je konzumiralo alkohol, što je za oko 10 procenata više u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

“Veoma veliki broj njih je imalo iskustvo pijanstva, najčešće je da mladi piju manje-više učestalo, što u prevodu znači u izlascima. Kada je kockanje u pitanju, situacija nije ništa manje zabrinjavajuća. Čak 45 posto mladih iz ove godine je imalo susret sa kockanjem. Najčešće je to kladionica, na drugom mestu su aparati, a na trećem mestu je rulet sa 20 posto”, precizirao je on.

Faktori za razvoj bilo koje vrste zavisnosti kod mladih ljudi, rekao je Kvas, jesu pre svega prevelika radoznalost mladih ljudi, kao i želja da budu prihvaćeni od strane svojih vršnjaka, a njihova nedovoljna svest o ozbiljnosti bilo koje vrste zavisnosti ključni je uzrok nastanka ovih problema.

Preventivno delovanje i obrazovanje mladih o svim oblicima zavisnosti, samo su neki od načina da se problem zavisnosti kod mladih reši, a podaci koje je specijalna bolnica ,,Vita” prikazala u ovogodišnjem istraživanju, pokazuju da je stanje zavisnosti od alkohola, droge i kocarskih igara kod maloletnika alarmantno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.