Bojkotovati izbore ili ne?

VIDEO K9: Bivšim evropskim parlamentarcima koji su se danas u sedištu delegacije EU u Beogradu sastali i sa predstavnicima opozicionih partija, delegacija Saveza za promene predala je zahteve stručnog tima za slobodne i poštene izbore. Zahtevi, kako su naveli, sadrže 42 mere koje je potrebno ispuniti da bi se došlo do minimuma uslova za izbore. O bojkotu izbora pod ovakvim izbornim uslovima bilo je ove nedelje reči i u emisijama Otvoreni ekran.

0
196

Predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister ocenio je pre nekoliko dana u Beogradu da eventualni bojkot predstojećih izbora u Srbiji ne bi doprineo jačanju demokratskih institucija.

Sastanke sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Skupštini Srbije imali su u četvrtak i bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Iz njihovog ugla posmatranja parlament jeste mesto gde se u uređenoj državi rešavaju politički problemi pa im nisu jasni razlozi dela opozicije u Srbiji koja najavljuje bojkot izbora, smatra Branislav Janković iz Stranke slobode i pravde.

“Bojkot iz prostog razloga što u većini evropskih zemalja javna uprava ima svega 15% zaposlenih, dok je u Srbiji država i dalje najveći poslodavac. Samim tim je i najveća mogućnost ucene i pritiska na ljude da glasaju , to smo videli od izbora 2012. Svi ovi podaci koje mi imamo o izborima mislim da nisu realni i ne oslikavaju realno šta ljudi misle. Kada je čovek prinuđen da glasa i kako da glasa, kada je ucenjen poslom ili na bilo koji način, on nema pravo slobode izbora”, rekao je Janković.

Njegova stranka ostaće pri odluci da bojkotuje predstojeće izbore jer, kako je rekao, čak i kada bi na čudesan način i došlo do ispunjenja zahteva opozicije, premalo je vremena za promene koje bi omogućile fer i poštene izborne uslove.

“Jednostavno, za šest meseci ne možete ništa uraditi, pa nek je sve slobodno. Ne možete ubediti ljude u istinu, zato što su zatrovani lažima. U Srbiji ne važi više istina, nego važe tabloidne istine. Sto puta ponovljena laž postaje istina”, kazao je Janković.

Bojkot izbora, kako je rekao, početak je borbe, ne za promenu vlasti već za promenu sistema u kojem živimo. Na čvrstoj odluci o neizlasku na izbore pod ovim uslovima je i Narodna partija jer je, prema rečima predsednika njenog Pokrajinskog odbora Borislava Novakovića, pod ovakvim uslovima nemoguće smeniti SNS i Alaksandra Vućića.

“Jer vi ako ste videli, njegova rečenica, on neprestano ponavlja, kao mantru ‘ja mogu da izgubim samo na izborima’. Pa naravno. Ali on priča da na izborima može da izgubi samo zato što zna da je stvorio uslove i okolnosti u kojima na izborima ne može da izgubi”, istakao je Novaković.

Bivši evropski parlamentarci sastali su se i s predstavnicima PSG i SZS čija je delegacija briselskim diplomatama predočila zahteve za slobodne i poštene izbore, kao i da ih je obavestila da je vlastima dat rok do 15. septembra za promene u RTS i REM, kako bi se došlo do minimuma uslova za fer izbore.

Iz PSG je saopšteno da je na sastanku bilo reči i o stavu njihovog pokreta o bojkotu, gde imje objašnjeno da je prerano za donošenje takve odluke, jer je preostalo da učestvuju na još dva sastanka vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.