Bogata žetva, cene niske

VIDEO K9: U Vojvodini je skoro pri kraju žetva soje i kukuruza. Njihova cena na tržištu umnogome će zavisiti od onih na svetskom tržištu, kažu u Produktnoj berzi Novi Sad.

0
287

Žetva žitarica u Vojvodini je završena na oko 70 posto površina. Ono što karakteriše ovu godinu jeste to da je žetva bila obilna, kako u Srbiji, tako i u svetu zbog čega se ne očekuju značajnije oscilacije cena na berzama, kažu u novosadskoj Produktnoj berzi.

“Što se tiče našeg tržišta ponuda je veoma obilna i jedini problem koji se javlja je pre svega logističke prirode. Izvoz trpi zastoj zbog niskog vodostaja Dunava i nemogućnosti punjenja barži”, rekao je Miloš Janjić iz Produktne berze Novi Sad.

Zastoj, prema njegovim rečima, stvara nemogućnost izvoza velikog priliva žitarica sa njiva, što je jedan od faktora koji utiče na cenu. Tako je trenutno cena kukuruza preko trgovanja Produktne berze 14 dinara i 20 para bez PDV-a, a soje je 36,5 dinara.

 “Generalno, trenutno je ponuda veća od potražnje, što nije specifično za ovu godinu, jednostavno karakteristika za ovaj period godine kada je u toku sam proces žetve. Ono što smo imali do pre izvesnog perioda jeste da sama razlika u ceni koju su nudili kupci i koju su tražili prodavci je bila velika pa je i samo trgovanje na berzi bilo nešto manjeg intenziteta, međutim, krajem prošle nedelje i već ove nedelje ta razlika u samoj ceni se smanjila pa je i trgovanje intenzivirano”, kazao je Janjić.

Cena pšenice na dan 10. oktobra je 20,79 dinara sa PDV-om. Soja u ovom trenutku beleži rast i za njeno tržište je karakterističan geopolitički odnos Amerike i Kine koji ga u najvećem delu i kreiraju, a pošto je soja u Srbiji roba izvoznog karaktera, njena cena umnogome zavisiti od toga šta se dešava na svetskom tržištu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.