Bodljikava lepota kaktusa

VIDEO K9: Upravo zato što pruža bezbroj mogućnosti za dekoraciju, ukrašavanje i aranžiranje, kaktus se sada može pronaći u skoro svakoj kući. Kako ga pravilno treba gajiti saznajemo od Pavla Filepa, poznatijeg kao Paja Kaktus, koji se već 17 godina bavi uzgojem ove biljke.

0
34

Iako je dosta otporan i ne zahteva previše pažnje, život kaktusa, kao i kod svih drugih ukrasnih biljaka, zavisi od toga koliko i na koji način brinete o njemu. Nekoliko korisnih saveta za negu kaktusa dao nam je Pavle Filep, poznatiji kao Paja Kaktus.

Porodica kaktusa sadrži oko 127 rodova sa više od 1750 vrsta, a kod nas su za uzgoj najpopularnije patuljaste vrste. Pavle već 17 godina uzgaja i proizvodi kaktuse, a u plasteniku koji je sam napravio u dvorištu porodične kuće u Vrbasu danas ima oko 8.000 biljaka.

Svoju lepotu ova biljka brani bodljama. Gajenje kaktusa u kući nije teško jer, prema njegovim rečima, kaktusi spadaju u najotpornije biljke na svetu, stoga se potrebno samo pridržavati jednostavnih pravila nege.

Neki kaktusi cvetaju već nakon tri ili četiri godine, dok drugima treba više vremena. Kada će cvetati, zavisi od vrste koja se uzgaja. Ukoliko se opredelite da gajite baš ovu biljku, pratite ovih nekoliko saveta i imaćete predivne, zdrave kaktuse u svom domu, dvorištu ili bašti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.