Blokiran Filozofski fakultet

VIDEO K9: Filozofski fakultet u Novom Sadu danas su blokirali demonstranti koji su, pod parolom "Studenti protiv govora mržnje", zahtevali otkaz vanrednog profesora Dinka Gruhonjića.

0
32

Nakon jučerašnjeg okupljanja u organizaciji profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji su, kako je rečeno, stali u odbranu očuvanja akademske autonomije i podrške kolegi Dinku Gruhonjiću zbog pretnji koje su mu upućene i zahteva studenata za njegovim otkazom, nakon što je na društvenim mrežama proširen montirani snimak sa njegovog učešća na festivalu “Rebedu” u Dubrovniku pre godinu dana, danas je u podne održan novi protest ispred ove visokoškolske ustanove, nakon čega je fakultet i blokiran.

Demonstranti su se pod parolom “Studenti protiv govora mržnje” okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo što njihov zahtev da Gruhonjić bude otpušten nije ispunjen, a rok koji su za to dali istekao je juče.

Blokada fakulteta trajaće dok se uprava Filozofskog ne oglasi, kaže Vakanjac.

Vakanjac navodi da će tražiti odgovarajuću reakciju od univerzitetske Etičke komisije i rektora ukoliko Etička komisija Filozofskog fakulteta to ne učini, kazao je Vakanjac, koji tvrdi da imaju podršku i pojedinih profesora.

Filozofski fakultet se u međuvremenu oglasio saopštenjem da je obustavio rad, jer je današnjom blokadom potencijalno ugrožena bezbednost studenata i njihovo pravo na obrazovanje, kao i bezbednost zaposlenih na fakultetu i njihovo pravo na rad. Navode i da od Univerziteta u Novom Sadu očekuju da preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta kao organa Univerziteta i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta, a od nadležnih organa da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitila prava i bezbednost studenata i zaposlenih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.