Blokade i protesti i protekle subote

VIDEO K9: Blokade saobraćajnica i protesti organizovani su u više gradova i mesta u Srbiji i protekle subote, a u Novom Sadu je na sat vremena bio blokiran kružni tok na uglu Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla.

0
17

Nekoliko stotina građana je u subotu blokiralo prilaz Mostu slobode, nakon što su pre toga sat vremena zatvorili kružni tok na uglu Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla u Novom Sadu.

Protestno okupljanje završeno je ispred zgrade NIS-a, a primećeno je da su vozači koji nisu uspevali da prođu blokadu vozili kroz Limanski park kako bi zaobišli aktiviste.

Protesti su organizovani zbog prisustva kompanije Rio Tinto i eksproprijacije litijuma u Srbiji, dok je jedan deo organizatora odustao od blokada nakon što su usvojena dva ključna zahteva, povlačenje Zakona o eksproprijaciji i usvajanje izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Zbog kiše je u Novom Sadu bilo manje okupljenih u odnosu na prethodnu subotu. Okupljenima se prvo obratio aktivista Miran Pogačar koji je naveo da su građani uspeli da se izbore da dva zahteva, ali da su oni tu da se izbore za zdravu životnu sredinu.

Aktivista iz Temerina Ivan Jularić zahvalio se građanima na podršci, nakon što je na prethodnim protestima greškom pretučen tokom provokacija kod Mosta slobode, te pozvao okupljene da 21. decembra dođu u podne u Temerin na novi protest protiv farme svinja.

Protest je protekao bez većih incidenata i bez primetnog primetanog prisustva policije u uniformama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.