Blokada zbog zakona

VIDEO K9: Blokadom mosta i protestnom šetnjom Novosađani su u subotu, uz desetine drugih gradova i mesta u Srbiji, izrazili svoje nezadovoljstvo zbog Zakona o eksproprijaciji i multinacionalne kompanije Rio Tinto.

0
25

Blokadom puteva i mostova zbog Rio Tinta, te usvajanja Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji veliki broj građana širom Srbije izrazio je svoje nezadovoljstvo i prošle subote.

I dok iz pojedinih medija bliskih koaliciji na vlasti stižu optužbe da nije reč ni o kakvim ekološkim protestima već o potezima opozicije kojima želi da destabilizuje državu i čak izazove građanski rat, aktivisti tvrde da do ovakvih okupljanja u startu dolazi spontano.

Novosadski aktivista Mirana Pogačar navodi da se ovakvim protestima pridružuju aktivisti i organizacije civilnog društva kojima su bliski ciljevi takvih okupljanja ili ih organizuju u svojim mestima.

Epilog tročasovnogg protesta u Novom Sadu je tuča na Mostu slobode koja je izbila kada su, kako je premeo 021.rs, neki od momaka koji su sedeli u kolima sa maskama i kačketima, izašli i počeli da snimaju okupljene tražeći da prođu, što im ovi nisu dopustili.

Prijavljeno je i nekoliko tuča na skupu, na kojem nije primećeno prisustvo policije.

Biber spejom je napadnut i snimatelj redakcija autonomija.info i Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE, zbog čega je reagovao i NUNS koji je podneo krivičnu prijavu portiv NN lica sa zahtevom MUP-u da hitno sazna ko su napadači.

Nakon blokade mosta usledila je protestna šetnja centrom grada tokom koje su aktivisti razbili staklo na prostorijama Pokreta socijalista.

Blokada saobraćaja izabrana je zato što izaziva očiglednu reakciju i vrši pritisak na donosuioce odluka, kaže Pogačar.

Protesti su organizovani sa zahtevom za oslobađanje svih uhapšenih na prethodnim protestima, povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Reagujući na subotnje dešavanje u Novom Sadu, kada je prilikom blokade Mosta slobode došlo i do tuče, gradonačelnik Miloš Vučević je na društvenim mrežama objavio da su, kako je naveo, “zdravlje i životi Novosađana važniji od jeftinog politikanstva i svakog pokušaja da se zaustavi normalan život”te da ono što se dogodilo u Novom Sadu, pod “plaštom navodnog ekološkog protesta” predstavlja, prema njegovim rečoma, “najbrutalnije nasilje nad normalnim životom koje je moglo da proizvede i tragične posledice”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.