Blizu dogovor o minimalcu?

VIDEO K9: U Beogradu je održan sastanak Socijalno-ekonomskog saveta nakon kojeg je ministar za rad, koji se jedini obratio novinarima nakon ovog skupa, izjavio da očekuje postizanje dogovora o minimalnoj ceni rada.

0
136

Nakon sastanka Socijalno-ekonomskog saveta ministar Zoran Đorđević izjavio je da očekuje postizanje dogovora i kompromisa sa poslodavcima i sindikatima o minimalnoj ceni rada.

On je najavio nastavak pregovora za petak, kada će biti održana i sednica radne grupe zadužene za to pitanje.

“Petnaest dana od započinjanja, to je mislim 3. septembar, teba da probamo da nađemo kompromisno rešenje i zajednički predlog koji će ići ka Vladi Srbije. Ja verujem i dalje da ima prostora za postizanje dogovora, s obzirom da sada imamo, da kažem, čast i ulogu da raspravljamo o nečemu kada su neki pozitivni trendovi u našoj ekonomiji, tako da možemo nešto što smo zajednički ostvarili da podelimo zajednički, tako da verujem da će taj kompromis biti postignut”, rekao je Đorđević.

Tema današnjeg Socijalno-ekonomskog saveta i nije bio minimalac, već je na dnevnom redu bila Sloboda sindikalnog obrazovanja, prava i zaštita zaposlenih i članova sindikata koji su izloženi pritiscima i pretnjama od strane poslodavaca, pre svega, kako je rekao u javnim preduzećima.

“Tematski je dodirnuto i pitanje Republičkog geodetskog zavoda i problema u tom zavodu kao primer, kako oni kažu, lošeg odnosa poslodavca prema sindikatu. Nismo otvarali raspravu dalje jer oni insistiraju na tome da se održi nova sednica Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj će predsednici sindikata obavestiti i informisati predsednicu Vlade i otvoriti polemiku oko ovog pitanja”, naveo je Đorđević.

Na pitanje novinara o novinama u obračunu penzija, ministar je potvrdio da se razmatra švajcarski model te da povećanje treba da bude veće od procenta inflacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.