Bliži se proslava Prisajedinjenja

VIDEO K9: Stogodišnjica od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji biće u novembru obeležen brojnim manifestacijama u Novom Sadu, najavljeno je iz Pokrajinske vlade. Zanimljivo je da centralna proslava nikada nije obeležena u glavnom gradu Srbije, koja je prisajedinjenjem značajno proširila svoju teritoriju, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Slobodan Jovanović, direktor i urednik Media groupe.

0
415

Vek od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji obeležiće, za tu priliku od strane Pokrajinske vlade formiran, Odbor za obeležavanje.

U Srpskom narodnom pozorištu tim povodom će 24. novembra biti održana premijera pozorišne predstave „Svetozar“ rađene po tekstu jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Milovana Vitezovića, a istog dana na Trgu Republike uveče će biti organizovan tročasovni koncert.

Za sada nema najava da će ovaj značajan jubilej biti na neki način obeležen i u nekom drugom gradu u Srbiji.

“Tu je bila Velika Narodna skupština, da, ali centralna proslava zar ne bi trebala biti u Beogradu, zar to ne bi bilo veličanstvenije? U redu je to da se proslavi u Novom Sadu i Rumi. Srbija se proširila prisajedinjenjem severnih krajeva i to je nešto o čemu niko nikad nije javno govorio”, rekao je Jovanović.

Program obeležavanja u Novom Sadu obuhvatiće, između ostalog, i otvaranje Muzeja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 25. novembra, dok će na Trgu Republike, u organizaciji Grada Novog Sada biti otkriven spomenik kralju Petru I Oslobodiocu.

Istog dana, kako je najavljeno, biće održana Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, u prisustvu najvišeg državnog vrha Republike Srbije, Republike Srpske, predstavnika regija i gradova sa kojima Autonomna pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad imaju potpisane sporazume o saradnji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.