Blizanci – Savršen prirodni eksperiment

VIDEO K9: Procena je da u Srbiji ima 70.000 do 80.000 parova blizanaca. Mnogi od njih dali su dragocene podatke projektu GENIUS koji je započeo pre 12 godina. Osnovni cilj ovog projekta je utvrđivanje mehanizama pomoću kojih genetički faktori i faktori okruženja, kao i njihova interakcija, doprinose razvoju funkcionalnih i disfunkcionalnih obrazaca adaptacije ljudi, poput emocionalne regulacije, sklonosti ka rizičnim ponašanjima ili donošenja rizičnih odluka.

0
64

U toku je novi projektni ciklus GENIUS, programa IDEJE, koji uz finansijsku podršku Fonda za nauku Srbije realizuju Medicinski i Filozofski fakultet u Novom Sadu i, u ovoj novoj fazi, Institut za molekularnu biologiju iz Beograda.

Reč je o nastavku istraživačkog projekta započetog 2011. godine koji se oslanja na podatke iz prvog registra blizanaca u Srbiji, koji sada nosi naziv STAR registar blizanaca.

Blizanci su, kako je rekla dr Željka Nikolašević psihološkinja Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, idealan uzorak zato što sami po sebi predstavljaju neku vrstu prirodnog eksperimenta.

Na osnovu velikog broja obrađenih podataka, jedan od zanimljivih zaključaka je da osobine ličnosti, uticaj genetika je u proseku od 40 do šezdeset posto, dok je preostali deo pod uticajem sredinskih faktora, na koji je moguć uticaj i korekcije. Interesantni su zaključci do kojih se došlo ovim istraživanjem vezani za zdravlje.

Većina podataka dobijena je iz stranih registara blizanaca. U Srbiji nema zvanične evidencije blizanaca, a procena je da ih ima od 70.000 do 80.000 parova. U toku je formiranje zvaničnog registra gde se blizanci prijavljuju dobrovoljno te dobijaju poziv da učestvuju u ovom projektu čiji je jedan deo i razvoj STAR registra blizanaca i kreiranje STAR biobanke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.