Blistavi um Alasa

VIDEO K9: Mihailo Petrović Alas rođen je na današnji dan pre 149 godina, prema julijanskom kalendaru, odnosno na Đurđevdan prema gregorijanskom. Mika Alas je bio matematičar, naučnik, akademik, profesor, pronalazač, alas, pisac i violinista. Ostao je jedan od naših najvećih umova.

0
761

Mika Alas rođen je u centru Beograda, kao prvo od petoro dece. Završio je Prvu beogradsku gimnaziju, a zatim upisao prirodno-matematički odsek Filozofskog fakulteta.

Svoje školovanje nastavio je u Parizu gde je diplomirao matematičke i fizičke nauke, a 1894. odbranio je doktorsku disertaciju i stekao stepen doktor matematičkih nauka. Njegovi glavni doprinosi nauci su diferencijalne jednačine i nekoliko radova na temu fenomenologije. Nadimak Alas dobio je jer se bavio ribarstvom, a sa 37 godina postao je i ribarski majstor.

“Posle rata je odigrao vrlo značajnu ulogu, što kaže, pošto je spasao Beograd od gladi. Pošto je on tu negde kad se vratio, ili ‘900 neke, valjda devete-desete, je zakupio pravo na ribolov od Beograda do Đerdapske klisure. Dakle, on je imao svoje brodove, tu je bilo par stotina, tu negde, ribara koji su radili za njega. Tako da posle Prvog svetskog rata, on je doveo, pošto je bio problem gladi u Beogradu, pošto nije se radilo, nije imalo hrane. On je dovezao nekoliko brodova ribe u Beograd i Beograđane dosta spasao od gladi, što kaže Bečlije su tu lošije prošle od Beograda”, naveo je Đura Paunić, profesor istorije matematike.

Alas je voleo putovanja, a malo je poznata činjenica da je obišao sve evropske države, kao i da je stigao i do severnog i južnog pola. Imao je vezu i sa Novim Sadom. Naime, bio je član akcionarskog društva koje je napravilo Jodnu banju.

“On je, pored toga što se bavio biznisom, dosta dobro se bavio i istraživanjem, voleo je da putuje, tako da je napisao dve vrlo popularne knjige. Jedan je bio roman “Jegulje”, koja je bila knjiga o ribarstvu, a druga je bila “Po gusarskim i drugim ostrvima”. Znači, gde je putovao brodom, išao je i na Arktik i na Antarktik, pisao o lovljenju kitova, što kaže, pisao o gusarima, to je najinteresantnije, tako da je ta knjiga i dan-danas vrlo interesantna za čitanje. Nije voleo da piše knjige iz matematike”, rekao je Paunić.

Mika Alas je bio učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata kao oficir, a posle rata je bio rezervni oficir. Početkom Drugog svetskog rata zarobili su ga Nemci, ali zbog njegove bolesti su ga ubrzo oslobodili.

Umro je u svojoj 75. godini, u svom domu na Kosančićevom vencu koji je danas pod zašitom države kao spomenik kulture. Danas njegovo ime nosi Deveta beogradska gimnazija, a Internet pretraživač Gugl je u 2013. godini posvetio jednu stranicu ovom našem čuvenom matematičaru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.