„Blagoveštenski sabor“ u Muzeju Vojvodine

VIDEO K9: Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“, koje je ukradeno i nakon 29 godina vraćeno u Srbiju, izloženo je danas u Muzeju Vojvodine od 10 do 18 sati, a u narednom periodu biće deo stalne muzejske postavke.

0
40

Slika “Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861” Vlaha Bukovca, nakon 29 godina otkako je ukradena iz Depandansa Muzeja Vojvodine u Čelarevu, vraćena je u Srbiju iz Švajcarske.

Tim povodom je juče u Holu Pokrajinske vlade organizovana primopredaje slike.

Ova slika urađena je po narudžbini povodom 40-godišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 2. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsedavao patrijarh Josif Rajačić. Akademik Vlaho Bukovac prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima je bio i Svetozar Miletić. Izvedena je tehnikom ulja na platnu, u dimenzijama 122 x 192 centimetra.

Ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, zahvalio je Tužilaštvu za organizovani kriminal i SBPOK-u, koji su pronašli sliku i vratili je.

Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ danas je izloženo u Muzeju Vojvodine od 10 do 18 sati i u narednom periodu biće deo stalne muzejske postavke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.