Bista Stankoviću ispred PMF-a

VIDEO K9: Bista matematičaru Bogoljubu Stankoviću svečano je otkrivana danas ispred Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

0
22

Bistu istaknutom matematičaru akademiku Bogoljubu Stankoviću ispred Prirodno-matematičkog fakulteta otkrili su danas gradonačelnik Miloš Vučević, zajedno s predsednikom ogranka SANU u Novom Sadu akademikom Stevanom Pilipovićem i dekanom Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Milicom Pavkov-Hrvojević.

Bogoljub Stanković jedna je od najznačajnijih ličnosti u oblasti prirodnih nauka i matematike, osnivač je i utemeljivač moderne matematičke analize u Srbiji, kao i Univerziteta u Novom Sadu gde je proveo čitav radni vek. Izabran je za dopisnog člana SANU 1963. godine.

Događaju su prisustvovali članovi njegove porodice, kao i predstavnici Pokrajinske vlade, Univerziteta, studenti PMF –a, te autor biste, umetnik Luka Kulić. Prema rečima gradonačelnika Vučevića, Skupština Grada donela je odluku da i jedna ulica na Telepu nosi ime ovog velikog matematičara.

Akademik Stevan Pilipović istakao je da je Bogoljuba krasio izuzetan optimizam koji ga je vodio veoma izazovnom životnom stazom. Kako je rekao, Bogoljub je rođen u Botošu 1924. godine, gimnaziju je završio u Novom Sadu i rano se pridružio pokretu otpora.

Uhapšen je 1944. godine, a u logoru Aušvic je bio podvrgnut eksperimentima, te je oslobođenje dočekao lošeg zdravstvenog stanja, međutim brzo se oporavio i postao aktivan član društva.

“Imao je najduži staž kao akademik, 55 godina je nosio to zvanje, a bio je izuzetno skroman čovek koji nas je okrenuo ka modernoj svetskoj matematici”, naglasio je akademik Pilipović.

“Biografija Bogoljuba Stankovića deluje kao fantastičan scenario za film. Prepoznali smo potrebu da mu se na ovaj način odužimo za sve što je uradio za života, a to je i potvrda da se čestiti i dobri ljudi ne zaboravljaju. Ovo je legat za akademsku zajednicu u Novom Sadu i Srbiji, a neka bista bude još jedan svetionik za buduće naučnike, profesore, akademike u ovom divnom univerzitetskom kampusu”, istakao je gradonačelnik Vučević.

Dr Milica Pavkov-Hrvojević izrazila je zadovoljstvo što se odaje počast voljenom profesoru i velikom naučniku koji je ispisao najvažnije stranice u istoriji PMF-a u Novom Sadu i čije ime se sa poštovanjem izgovara u celom svetu.

“Njegovo zaveštanje će u udžbenicima nauke biti upisano crvenim slovima. Iako su iskra genija i izuzetnost obeležili njegovu naučnu karijeru, on nas je učio i etici, časti i doslednosti “, rekla je dr Milica Pavkov-Hrvojević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.