Bista Momčila Tapavice do kraja jeseni u Novom Sadu

Bista Momčila Tapavice, učesnika Prvih olimpijskih igara 1896. godine u Atini, biće postavljena u Novom Sadu do kraja jeseni ispred Fakulteta za sport, usaglašeno je danas na sednici Saveta za kulturu gradske Skupštine.

0
228

Novi Sad će do kraja jeseni podići bistu Momčilu Tapavici kao znak zahvalnosti za rezultate koje je ovaj čuveni sportista postigao.

“Značajna je, ako znamo činjenice da je Momčilo Tapavica bio sa ovih prostora, i jedan od prvih koji je uspeo da osvoji medalju, i to bronzanu medalju, tako da želimo da tom čoveku odamo počast, čast da i oni koji dolaze u Novi Sad i oni studenti, koji tu studiraju da imaju jedan lep primer čoveka koji je bio veliki stručnjak u arhitekturi, a paralelno s tim bio je i veliki sportista”, naveo je Đula Kiš, predsednik Saveta za kulturu.

Prema njegovim rečima, još nije odlučeno o autoru bist, kao ni o samom njenom izgledu, ali je dodao da će projekat oko izrade ovog dela i njegovog postavljanja biti gotov do kraja godine.

“Mi smo dobili jedan predlog iz Matice srpske, koja će biti i finansijer ovog projekta. Jako dobru saradnju imamo sa Maticom srpskom i oni su obezbedili sredstva, jedan deo za izgradnju, izradu biste, a jedan deo će obezbediti grad za uređivanje okoline same biste”, kazao je Kiš.

Momčilo Tapavica je, podsetimo, bio srpski arhitekta, svestrani sportista, učesnik Prvih olimpijskih igara 1896. godine u Atini i osvajač trećeg mesta u tenisu za Ugarsku. U to vreme Vojvodina je bila deo Austrougarske monarhije, a na olimpijskim igrama Austrija i Ugarska su imale posebne ekipe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.