Bista Lazara Dunđerskog u Kulpinu

VIDEO K9: U Aleji znamenitih ličnosti u kulpinskom parku, ispred Muzejskog kompleksa Kulpin, svečano je otkrivena bista Lazara Dunđerskog. Ovo je 11. bista koja krasi Aleju znamenitih ličnosti koje su rođene ili su živele i radile u Kulpinu.

0
744

Porodica Dunđerski važila je za najugledniju i najimućniju porodicu u Bačkoj, a možda i u celoj Vojvodini.

Lazar je bio treći, najmlađi sin bogatog ekonomiste i posednika Gedeona Gece Dunđerskog. Lazar je od porodice Stratimirović u Kulpinu otkupio Dvorac Dunđerski, jedan od najčuvenijih u Vojvodini, u kome je snimljena serija “Sva ta ravnica”, a koji je od 1993. godine Poljoprivredni muzej.

“Jako mi je drago što smo ovo završili. Barem ovaj prvi korak, da tako kažem. U Kulpinu je živelo još dosta značajnih ličnosti i lep je to osećaj, verujte mi. Kad smo to krenuli, niko od nas nije verovao da ćemo tako brzo to uraditi. 8 godina, mi smo uradili 11 bisti, nije to ni malo novaca. Imali smo veliku podršku, ljudi sa strane, u ministarstvima, naše opštine, Pokrajinske vlade, Slovačke Republike i to nas je držalo”, rekao je prilikom otkrivanja biste Pavel Zima iz Kluba Kulpinčana.

Lazar Dunđerski bio je industrijalac, trgovac, pivar, član upravnog odbora Matice srpske i veliki dobrotvor. Svečanom otkrivanju biste prisustvovali su članovi Kluba Kulpinčana, glumci, književnici, Lazarev praunuk i meštani, a o Lazarevom životu govorio je glumac Ivan Bekjarev kroz monodramu, a prisutne je pozdravila i glumica Jelena Žigon.

“Posle više od pola veka, dolazim na kapiju Kulpina, gde sam provodila sa sestrama i mamom posle rata, prve godine posle rata, kod moje tetke Olge Dunđerski, mamine sestre i uživala u ovom dvorcu, u parku sa sestrama. Sad sam još uvek uzbuđena, posle tolikog vremena što ovde dolazim”, kazala je Žigon.

 

“Osećanjima nikad kraja. Počela su davno, još od prvih priča mojih roditelja i baka i deka, o svemu onome što se događalo, ne samo u Kulpinu nego i šire. Tada su počela osećanja i evo danas im nije kraj”, naveo je Nikola Tanurdžić, praunuk Lazara Dunđerskog.

Autor biste Vladimir Jovanović ovom prilikom spomenuo je da bi i Novi Sad trebalo da nađe mesta za biste, kao što je Aleja znamenitih ličnosti Kulpinu.

“Ja sam hteo i da u Novom Sadu u Limanskom parku napravimo park pesnika, da napravimo kod Univerziteta, zgrade Rektorata da napravimo park naučnika. Da u Jodnoj banji onaj park divni koji je, napravimo park poznatih lekara. Jer u krajnjem slučaju, praveći spomenik drugima, prave spomenik sebi. To je spomenik našeg roda, njima je svejedno. Neće se Lazar Dunđerski probuditi, ali će neko verovatno pitati zašto ovaj čovek ima, pa će mu to biti da i on pravi dobra dela”, rekao je Jovanović.

Ona glavna poruka biste, kako kaže Jovanović, jeste da je vredelo činiti dobro, da je vredelo ostavljati tragove i da večni ovako žive.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.