Biomasa – potencijal za ekonomski rast

VIDEO K9: Korišćenje biomase pokreće sa sobom čitav lanac benefita, počev od uštede u korišćenju fosilnih goriva, pokretanja proizvodnje u raznim oblastima, zapošljavanja, do zaštite životne saredine. U cilju, pre svega edukacije rukovodstava lokalnih samouprava o ovoj oblasti, u Novom Sadu je održana Međunarodna konferencija pod nazivom Biomasa – potencijal za rast.

0
668

Dok je korišćenje biomase u svetu normalno u 21. veku, u Srbiji još ne postoji ni dovoljno razvijena svest o tome, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zbog čega su ovakvi skupovi neophodni kako bi se ohrabrile lokalne zajednice da uđu u ovaj posao.

“Ovo su jako važne stvari za građane, jer, pre svega, dobijamo čistiju životnu sredinu, jeftinije izvore grejanja, potpuno smo u skladu sa svim međunarodnim dokumentima koji se odnose na Kjoto protokol, na Pariski sporazum. Vidite, danas u svetu svi izbacuju grejanje na ugalj i sve ostale problematične izvore energije, svi prelaze na biomasu i mislim da je to put kojim trebamo ići”, naveo je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Srbija ima resurse da se uključi u ove procese, ali i prepreke koje ga guše sa aspekta sirovine, pre svega drvne mase, rekao je Nedimović, poput neispunjavanja osnove za seču šuma u punom kapacitetu i nepostojanja organizovanog tržišta biomase.

 

“Ovo je ustvari posebna vrsta ekonomije koja za sobom generiše i razvoj tržišta biomase, pojačanu eksploataciju šuma. Mi u ovom trenutku koristimo svega 65 do 75% od planske osnove seče šuma, pričamo o drvetu. Zamislite 10 godina, pa ne iskoristite sve, pa kad to pomnožite, imate tr ili četiri godine, realno u količini, koje se ne iskoriste. A da ne pričamo o onim stvarima gde ostaju kao nus-produkti, vezano za seču šuma, koje idu u drvnu industriju”, rekao je Nedimović. 

Korišćenje ostataka u šumarstvu i poljoprivredi za proizvodnju biomase je štednja koja se u našoj zemlji za sada bespovretno gubi, naveo je Nedimović. Predstavnicim asvih 45 lokalnih samouprava svoja iskustva na konferenciji preneli su vrhunski stručnjaci iz oblasti biomase iz celog sveta

 

“Ovo je tek prvi korak. Mi krećemo dalje sa edukacijama, idemo na teren, idemo po lokalnim samoupravama. Naš zadatak je da smanjimo troškove energenata, a to zaista možemo upotrebom biomase, tako što ćemo daleko manji iznos novca davati za uvoz fosilnih goriva, koristićemo naše resurse, dakle, agrobiomasu, šumsku biomasu, stajsko đubrivo, komunalni otpad i tako dalje. Uštedećemo novac u lokalnim budžetima, napravićemo biomasu kao izvoznu šansu naše industrije. Samim tim zaokružuje se bioenergetski ciklus i dolazi do povećanja broja radnih mesta u svakoj regiji”, istakla je Snežana Sedlar, potpredsednica Skupštine APV. 

Za razliku od kod nas uvreženog mišljenja, izgradnja kapaciteta i infrastrukture za eksploataciju biomase nije skupa, rekao je ministar Nedimović i država iz raznih izvora može da iznađe neophodna sredstva, ali je potrebno svest, hrabrost i želja lokalnih samouprava da načine prve korake i iskoriste ovu šansu za razvoj.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.