BiH: “Zeleno svetlo” za medicinski kanabis

Ekspertska radna grupa, koju je formiralo Veće ministara BiH, dala je "zeleno svetlo" za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, objavile su večeras "Nezavisne novine".

485

Ovo je saopštila član ove grupe i načelnik Odeljenja za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS Zdenka Gojković, dodajući da su sada na potezu minstarstva jer je potreban niz izmena pojedinih zakona.

Ona je navela da su u radnoj grupi bili i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i brojni stručnjaci iz oblasti, kao što su onkologija i farmacija.

Gojković je rekla da ima neke nezvanične informacije da je Ministarstvo civilnih poslova prihvatilo mišljenje radne grupe, ali zvaničnog saopštenja još nema.

Kada je u pitanju sama upotreba kanabisa u medicinske svrhe, Gojković je kazala da je više oblasti gde bi se mogao koristiti.

“U onkologiji, tu pre svega kod kancerskog bola. Kada se iscrpe druge opcije, opravdan je pokušaj s kanabisom. Upotrebljavati se može za mučnine i povraćanje kod hemoterapije. Kod anoreksije, kada dođe do krajnje iscrpljenosti i mršavosti, kanabis može otvoriti apetit. Ali, prvo iscrpiti zvanične mogućnosti”, navela je ona.

Podsetila je i da je Hrvatski sabor prošle godine odobrio upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i da imaju tačno određeni lekari koji ga mogu propisati, kao i tačno utvrđene doze, količine.

“Nemamo dokaza da kanabis može smanjiti bolest mada je u laboratoriji pokazao određeni efekat”, naglasila je Gojković.

Inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa je Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH uputila Komora magistara farmacije FBiH. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.