BiH: Raskinuto 87 ugovora o privatizaciji

Od ukupno 1.255 ugovora o privatizaciji državnih preduzeća u Federaciji BiH i prodaji imovine, delova preduzeća i opštinskih poslovnih prostora, koliko ih je bilo poslednjeg dana decembra 2014, raskinuto je 87 kupoprodajnih ugovora dok su za 18 u toku sudski postupaci za raskid, prenosi portal Indikator.

578

Prema izveštaju Agencije za privatizaciju Federacije BiH (APF), na dan 31.12.2014. godine u postupku privatizacije državnog kapitala preduzeća u Federaciji zaključeno je 613 kupoprodajnih ugovora, a u postupku kupoprodaje imovine, delova ili udela preduzeća i opštinskih poslovnih prostora, zaključena su 642 kupoprodajna ugovora.

Od ukupno 1.255 kupoprodajnih ugovora, 82,79 odsto (1.039 ugovora) je izvršeno, dok je 8,84 odsto (111) aktivno, odnosno još su predmet kontrole. Zbog neizvršenja ugovorenih obaveza raskinuto je 87 ugovora, ili 6,94 odsto, a za njih 18 (1,43 odsto) u toku su sudski postupaci za raskid ugovora, precizira se u izveštaju Agencije.

Upravni odbor APF usvojio je i informaciju o stanju sudskih predmeta po tužbama te Agencije za naplatu potraživanja iz pasivnog podbilansa, koji su, između ostalog, pokrenuti na sudovima u državama bivše SFRJ. Reč je o 24 tužbe koje Agencija podnela u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji.

Kako se navodi u izveštaju Agencije, “u toku 2014. godine, nakon što su iscrpljeni svi redovni i vanredni pravni lekovi, u skladu sa Zaključkom Vlade Federacije BiH kontinuirano je nastavljeno sa podnošenjem aplikacija pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.