Biciklom od Kikinde do Nakova

VIDEO K9: Od srede se od Kikinde do Nakova može i biciklom. Otvorena je biciklistička staza duga skoro 8 kilometara, a iz "Puteva Srbije" najavili su i rehabilitaciju državnog puta do tog graničnog prelaza koja bi trebala da počne naredne godine.

193

Izgradnja biciklističke staze od Kikinde do Graničnog prelaza Nakovo, duge 7.821 metar realizovana je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija Rumunija pod nazivom “Unapređenje povezanosti Banata”.

Finansirana je sa milion i osamsto hiljada evra iz pristupnih fondova Evropske Unije, dok su dodatnih 90 miliona za rekonstrukciju i dogradnju graničnog prelaza obezbedili Grad Kikinda i delom Republika Srbija.

“Time što smo realizovali u okviru ovog projekta, bila je to pored projektne dokumentacije za rehabilitaciju ovog državnog puta i biciklističke staze, kao i izgradnja ove biciklisičke staze. Realizovali smo osnovni cilj projekta, a to je da povežemo i omogućimo građanima obe strane, srpske i rumunske, da mogu da normalno komuniciraju, da žive svoje živote i da u jednoj svakodnevnoj saradnji ostvaruju normalne svoje živote, rekla je Biljana Vuksanović iz JP Putevi Srbije.

Uspešnim završetkom projekta, u okviru koga je i proširen kapacitet graničnog prelaza Nakovo – Lunga, poboljšana je putna infrastruktura u pograničnoj oblasti, ali i mobilnosti ljudi i transporta robe što će ekonomski osnažiti pogranična naselja Srbije i Rumunije. Potrebe građana i privrede ovog regiona, kako je rečeno, vezane su za normalno funkcionisanje Graničnog prelaza Nakovo – Lunga, stoga je potrebna tešnja saradnja dve zemlje kako bi on radio punim kapacitetom.

“U narednom periodu zapravo naš cilj će biti da pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije se započnu ozbiljniji pregovori sa rumuskom stranom kako bi oni konačno dozvolili da ovaj granični prelaz radi u skladu sa svojim mogućnostima, jer to i jesu potrebe ne samo građana nego prosto i privrede ovog regiona”, naveo je Saša Tanackov, član Gradskog veća Kikinde.

Od Kikinde od graničnog prelaza, kažu u Putevima Srbije, planirana je i rehabilitacija državnog puta, za koju su sredstva odobrena iz IPA programa prekogranične saradnje Rumunija Srbija. Ovi radovi će, kako je najavljeno, najverovatnije, početi iduće godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.