Biciklistički saobraćaj po meri građana

VIDEO K9: Poslednja istraživanja pokazuju da je sve više Novosađana koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo. Ovu činjenicu bi,smatraju u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi, grad trebalo da iskoristi za transformaciju i planiranje humanog okruženja u pogledu saobraćaja.

0
350

Sa sve lepšim vremenskim uslovima, sve je više i biciklista u saobraćaju. Primetan je napredak u pogledu infrastrukture i za pohvalu namera grada da poporavi biciklističke staze na Futoškom putu i Futoškoj ulici, ali prostora za poboljšanje itekako ima, kaže Marko Trifković, predsednik Novosadske biciklističke inicijative.

“Tu zaista postoje neki problemi koji su hronični, koje prepoznajemo, kao što su postavljanje ivičnjaka na spojevima biciklističkih staza i kolovoza, na šta ukazujemo zaista već dugo vremena i mislimo da bi već trebalo da se prestane sa tom praksom. Mislimo da bi neka mesta koja su hronična, manja, da kažem, tačkaste neke lokacije da se reše koliko je moguće jer se nalaze na bitnim lokacijama i mislim da će to sve doprineti nekom kvalitetu vožnje bicikla u gradu”, naveo je Trifković.

Broj biciklista u Novom Sadu je značajno porastao poslednjih godina, naveo je Trifković, i to se mora uzeti u obzir pri određivanju prioriteta u planiranju prostora u saobraćaju i na saobraćajnicama.

“Ono što je poslednje neko istraživanje pokazalo je da je taj broj otprilike 9% učešća u saobraćaju, što bi po nekim našim procenama moglo da znači da je broj biciklista od 2009. do danas porastao za nekih, može se reći čak i 20.000, što nije mali broj”, smatra Trifković.

Novi Sad, s obzirom na skromna potrebna ulaganja, smatra Trifković, ima priliku da se transformiše u humano okruženje u pogledu saobraćaja.

“Manje će morati da se ulaže u održavanje infrastrukture, u parkinge, u čitav niz problema. Manje će biti zagušenje u saobraćaju, manje zagađenje, bolje javno zdravlje i slično, a sve to zahvaljujući tome što ulažemo u infrastrukturu koja je jeftinija, koja je bolja, zdravija i podstiče onu vrstu saobraćaja koja je gradu korisnija”, rekao je Trifković.

Radna grupa za biciklistički saobraćaj, koja u Novom Sadu postoji od 2016. godine, prema njegovim rečima, priprema završni izveštaj sa analizom trenutnog stanja i predlogom mera koje bi, ukoliko budu prihvaćene, mogle biciklistički saobraćaj učiniti onakvim kakav bi trebao da bude.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.