Biciklisti lobiraju za svoju bezbednost

VIDEO K9: O svojoj bezbednosti brinu i biciklisti, koji su doneli niz predloga za izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja.

481

Biciklistička udruženja u srbiji izašla su sa predlozima za izmene zakona o bezbednosti saobraćaja, kako bi bila povećana sigurnost biciklista na naši putevima.

“Biciklistička udruženja u Srbiji trenutno lobiraju da se promene određeni delovi Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji se tiču pre svega bezbednosti biciklista. Prvenstveno se radi na tome da se reši pitanje vožnje bicikla u jednosmernim ulicama, prolaska kroz pešačku zonu, vožnja bicikla žutom trakom, obavezno preticanje biciklista van naseljenih mesta, korišćenje prikolica za bicikle za prevoz dece koja se sve češće koriste, a imaju vrlo siv status trenutno kod nas”, rekao je Marko Trifković, predsednik Novosadske biciklističke inicijative.

Prema njegovim rečima,a nesreće na putevima pri preticanju biciklista u naseljenim mestima nisu česte, ali su najčešće fatalne.

“Neke od najzančajnijih stvari koje predlažemo jesu obavezno rastojanje pri preticanju biciklista u naselju i van naseljenog mesta na putu, znači, 1 m u naselju, odnosno, prelazak u susednu saobraćajnu traku van naselja”, kazao je Trifković.

OFF: Kod izmena zakona o javnim putevima, biciklistička udruženja imaju predloge vezane za konstrukciju biciklističkih staza i infrastrukture i njihovog položaja u zakonskoj regulativi.

Trifković je kao pozitivno rešenje istakao to što nije prošao predlog za obavezno nošenje prsluka, odnosno, da će se primenjivati neke druge mere za povećanje bezbednosti biciklista.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.