Biće uvedeni staratelji napuštenih životinja

VIDEO K9: Povodom Inicijative koju je pokrenulo nekoliko novosadskih udruženja, a u vezi sa izmenama gradskih odluka koje se bave napuštenim kućnim ljubimcima, održan je sastanak predstavnika Inicijative sa direktorom JKP Zoohigijena i veterina Aleksandrom Bursaćem. Do sastanka je došlo na poziv direktora, s kojim je usaglašena neophodnost unapređenja dobrobiti i kontrole populacije pasa i mačaka lutalica na ulicama grada.

0
509

evet novosadskih organizacija 19. januara pokrenulo je Inicijativu za izmenu, unapređenje i usklađivanje sa zakonom gradskih odluka i programa vezanih za problem napuštenih životinja.

“Odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Novog Sada izričito zabranjuje hranjenje napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca na površinama javne namene, dok “Odlukom o uređenju grada Novog Sada” nije regulisano postavljanje kućica. Građani se svojevoljno angažuju i organizuju u pravljenju i postavljanju kućica, često nesvesni da mogu da budu kažnjeni zbog svoje humanosti. Mnogi gradovi su dozvolili postavljanje kućica, pa je neophodno da se i Novi Sad priključi pozitivnom trendu i uključi u tokove obezbeđivanja dobrobiti, koje je zakonska obaveza svih građana kao i organa lokalnih samouprava”, podsećaju predstavnici Inicijative.

Incijativa predlaže i dopunu “Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Novog Sada” uvođenjem staratelja napuštenih kućnih ljubimaca. Staratelj je fizičko lice koje na dobrovoljnoj bazi napuštenim psima i mačkama u kraju grada u kojem živi i/ili radi obezbeđuje ishranu i koje kontinuirano prati stanje ove populacije na teritoriji koju svojim aktvnostima pokriva. Ovakvu ideju prihvatio je i direktor Zoohigijene, navode predstavnici Inicijative u svom saopštenju.

“Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivnije radi na promociji važećeg “Programa” kako bi se što više građana uputilo u ovaj proces, jedini koji na human način može dovesti do konačnog rešenja, a u isto vreme podići na viši nivo dobrobit gradskih pasa i mačaka”, stoji u saopštenju.

Na kraju sastanka zaključeno je da postoji potreba za osnivanjem Radne grupe u cilju izrade Nacrta izmena Odluka i Programa u kojoj bi, uz predstavnike i predstavnice Inicijative i JKP “Zoohigijena i veterina Novi Sad”, učestvovali i nadležni iz Uprave za komunalne poslove i Uprave za propise. Zajednički zahtev za osnivanje Radne grupe biće podnet u toku naredne nedelje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.