Biblioteka i dalje čeka svoju zgradu

VIDEO K9: U mreži javnih biblioteka Srbije, novosadska biblioteka je biblioteka sa najmanjim prostorom, kažu u ovoj ustanovi, te podsećaju da potreba za novim objektom Gradske biblioteke u Novom Sadu postoji već duže vreme. Međutim, ima nade da će u ovoj godini Grad zajedno sa bibliotekom početi da radi na rešavanju ovog problema.

0
415

Potreba proširenja prostora Gradske bilbioteke u Novom Sadu postoji od skoro samog osnivanja biblioteke, kaže direktor ove ustanove Dragan Kojić, navodeći da je danas ta potreba najviše izražena, s obzirom na sve kompleksnije zahteve koje Biblioteka mora da ispuni na kulturnom, obrazovnom i informacionom planu.

“Ja ću vam reći da je pre nepunih godinu dana u novosadskoj biblioteci održan jedan sastanak Zajednice matičnih biblioteka Srbije na kome su razmatrani nacionalni standardi koji propisuju neophodan prostor za javnu biblioteku i do kakvih rezultata je ta stručna analiza došla. Najmanji prostor u mreži javnih biblioteka Srbije ima upravo Gradska biblioteka u Novom Sadu”, naveo je Kojić.

Naša biblioteka bi u skladu sa tim nacionalnim standardima trebalo da ima preko 10.000 m2, a kako ističe direktor, ona danas u okviru svojih 26 ogranaka raspolaže sa tek nešto više od 2.800 m2. Kojić podseća da Biblioteka u Novom Sadu postoji 172 godine, te da se Grad za to vreme značajno menjao, uključujući tu i broj stanovnika koji je drastično porastao, ali su se kaže on, menjale i potrebe i navike čitalačke publike.

Pohvalno je to što od strane aktuelne gradske vlasti postoji podrška za rešavanje ovog problema, ističe Kojić.

“Ostaje da se definiše lokacija na kojoj bi se dogradnja izvršila, jer po važećim urbanističkim planovima dogradnja biblioteke je predviđena u produžetku ove zgrade prema Trgu republike, ali je u toku postupak restitucije i povraćaja imovine prethodnim vlasnicima. Mi znamo da je ova zgrada zadužbina Anke i Arse Pajović koji su ovu zgradu tada poklonili Velikoj srpskoj pravoslavnoj, danas Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj i mi i ovih dana i meseci sa upravom Grada pokušavamo da iznađemo najadekvatniju lokaciju za njenu dogradnju”, naveo je Kojić.

Potrebe Gradske biblioteke, koja je matična za Južnobački okrug, danas u velike, pre svega kada je reč o Odeljenju dečje biblioteke, koja je smeštena u nepunih 80 kvadrata, kaže Kojić, podsećajući da Novi Sad nema biblioteku za mlade i tinejdžere, kao ni salu za predstavljanje knjiga, salu za izložbe, sastanke, nema muzičko odeljenje, čitaonice i brojne druge resurse.

“U pitanju su milionska sredstva koja treba da se planiraju i za izradu projektno tehničke dokumetnacije, a samim tim i za dogradnju i ja se nadam, jer nam je ideja vodilja 2021. godina, da ćemo godinu u kojoj ćemo i formalno biti Evropska prestonica kulture, u svakom slučaju dočekati sa novom zgradom. A garant za to je i u činjenici da je Strategijom održivog razvoja grada Novog Sada, uprava grada previdela i dogradnju zgrade Gradske biblioteke u Novom Sadu”, rekao je Kojić.

Kako će tačno nova biblioteka izgeldati nije poznato, kaže Kojić, navodeći da su u svakodnevnom kontaktu sa arhitektama u Urbanizmu i Poslovnom prostoru koji su angažovani na izradi projektno tehničke dokumentacije i da se trude da ispoštuju sve standarde koji postoje u vezi sa izgradnjom zgrada javnih biblioteka. Ideju za to kako bi prostor trebalo da izgleda, dali su sami zaposleni u biblioteci, ali se sada čeka gotov projekat, kaže direktor.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.