Bezbrižni pod suncem

VIDEO K9: Visoke letnje temperature ne prijaju svima, naročito hroničnim bolesnicima i starijim osobama. Najvažnije u ovom slučaju je slušati savete izabranih lekara, unositi dovoljno tečnosti i paziti na izloženost suncu i ishranu, rekla je u emisiji Otvoreni ekran Vesna Imbronjev iz Asocijacije za unapređenje zdravlja u Novom Sadu.

0
525

Leto može biti itekako opasno po zdravlje, što se vidi i iz povećanog broja intervencija lekarskih ekipa Hitne pomoći, rekla je Imbronjev.

Visoke temperature i, naročito, velike temperaturne razlike koje se javljaju u svega nekoliko dana, ljudski organizam sa naporom podnosi, pogotovo ako nije bilo vremena da se na njih privikne.

“Registruju mladi, a kamoli oni koji su starije životne dobi i koji uzimaju terapiju za neke hronične bolesti, kao što su kardiovaskularna obolenja, ili su to astmatičari, hronične opstruktivne bolesti pluća”, navela je Imbronjev.

Pijace su ovih dana prepune sezonskog voća i povrća, koje tokom leta treba konzumirati umesto teških i začinjenih jela, preporučila je Imbronjev.

“Sada treba salata dosta jesti, po mogućstvu da su u što više boja, znači, sve namirnice kombinujte, zelena neka je osnovna boja i onda dodajte sve ostale boje. Sa tako jednom velikom činijom salate možete da obavite jedan obrok iz kojeg ćete dobiti dovoljno vlakna koja su nam potrebna za čišćenje creva i ubrzanje metabolizma. Sa druge strane, to su namirnice bogate vodom”, kazala je ona.

Stručnjaci u vrele letnje dane ne preporučuju konzumiranje gaziranih napitaka, već je najbolje piti vodu koja je sobne temperature, koja je najbolja za organizam, upozorila je Imbronjev.

Najvažnije, pogotovo za osobe iz tih ugroženih grupa, jeste da slušaju savete savete svojih izabranih lekara.

“Da se drže tih saveta, kao i ono što znamo već od ranije, a to je da se telo ne izlaže suncu posle 11 časova, možda čak i do 10, izaći, prošetati, nabaviti sve namirnice koje su potrebne. Isto tako i uveče, posle 8 sati kada dođe do pada temperature, da je lakše za disanje”, rekla je Imbronjev.

Na organizam leti je povoljno utiče i unos C vitamina, navela je ona, kroz nezaslađene ceđene citrusne sokove ili blage biljne čajeve.

Od direktnog uticaja sunca, upozorila je Imbronjev, važno je zaštiti i kožu korišćenjem lagane široke odeće, šešira, naočara za sunce i krema sa visokim zaštitinim faktorom.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.