Bezbednost vakcinacije dece?

VIDEO K9: Da li je vakcinacija dece protiv zaraznih bolesti bezbedna, koje rizike nosi sa sobom i da li je opravdan strah roditelja - pitanja su na koja je roditeljima odgovarala doktor Vesna Vuleković, specijalista pedijatrije, na današnjem predavanju održanom u Domu zdravlja "Novi Sad".

0
503

Doktorka Vuleković je kroz diskusiju sa roditeljima pokušala da otkloni njihove sumnje i nedoumice, uveravajući ih da su vakcine koje se koriste u Srbiji bezbedne i da možemo biti sigurni u njihovu pouzdanost.

Nasuprot koristi imunizacije, eventualne posledice koje može da donese su zanemarive, ističe dr Vuleković.

“Koristi su dobro poznate – nemogućnost dobijanja zaraznih bolesti, sprečavanje epidemija, a posledice su malobrojne kod određenog broja ljudi, kao za svaki drugi biološki lek. Ali gledajući koristi zanemarila bih bilo koju vrstu štetnosti vakcinacije. To je nešto što je medicinski provereno, atestirano, vrše se ozbiljne provere od ljudi koji nisu zdravstveni radnici i nisu u farmaceutskoj industriji, naučnici se bave time i možemo biti sigurni da su one pouzdane”, navela je Vuleković.

Velika greška koju roditelji prave jeste što se sve češće informišu putem interneta i jedni druge laički savetuju, umesto da razgovaraju sa svojim pedijatrom i potraže njegovo stručno mišljenje, istaknuto je na predavanju.

“Ono što je bitno je poverenje između pedijatra i roditelja pacijenta, treba da postoji jedan iskren odnos i da svi poštujemo zdravlje i budućnost naše dece upravo tako što ćemo ih vakcinisati”, rekla je Vuleković.

Podaci koje je iznela dr Vuleković pokazuju da od 20 do 30% roditelja na teritoriji Vojvodine odbija da vakciniše svoju decu.

Prema kalendaru obevezne imunizacije u Republici Srbiji deca od rođenja do 14. godine dobijaju vakcine protiv tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa i velikog kašlja, dečije paralize, oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip b, kao i vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubele, svaku vakcinu sa po tri revakcinacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.