Bezbednost sve većeg broja biciklista u saobraćaju

VIDEO K9: Lepo vreme izmamilo je veći broj pešaka i biciklista na ulice, pa je neophodan i veći oprez svih učesnika u saobraćaju, naročito na raskrsnicama gde im se putanje se ukrštaju.

0
483

Povećana pažnja učesnika u saobraćaju i osvetljenost bicikala, pre svega, obavezne su mere bezbednosti kako do nesreća ne bi dolazilo, poručuju iz Novosadske biciklističke inicijative.

“S obzirom da je počelo lepo vreme i da su mnogi koji inače ne voze, da kažem po lošijem vremenu, sada izvukli svoje bicikle iz šupa, biciklana i ostalih mesta, trebalo bi zaista da ih dovedu u red. Znači da bude tehnički ispravan bicikl, da ima ispravne kočnice, da ima svetla ispravna. Nazad crveno, napred belo. To su zaista neki minimumi bezbednog učešća u saobraćaju. Naravno i o svemu ostalom da se vodi računa. Ono o čemu bi još trebalo voditi računa jeste da stvarno sada biciklista ima mnogo i da ne treba gledati sa strane kada se vozi bicikl”, rekao je Marko Trifković iz Inicijative.

U gradu postoji i nekoliko mesta na kojima su pešaci primorani da koriste biciklističku stazu, stoga je na takvim mestima takođe neophodan dodatni oprez i biciklista i pešaka.

“Zaista apelujem i na vozače da kada ulaze u raskrsnicu, kada vide biciklističku stazu, da ih ne mrzi da dodatno zarotiraju glavu 5 stepeni u stranu, videće još duže, a ako očekujete da ćete skrenuti za 100 metara, a imate pored biciklističku stazu, pratite malo šta se na njoj dešava. Poštedećete i sebe i druge mogućih neprijatnosti i eventualne nezgode”, istakao je Trifković.

Trifković kaže da saobraćajne nezgode sa biciklistima nisu česte i da je bezbedno voziti biciklo u Novom Sadu, čemu doprinosi i sve veći broj biciklista, jer su time i ostali učesnici u saobraćaju svesniji njihove prisutnosti na ulicama i više obraćaju pažnju na dvotočkaše.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.