Bezbedno od kuće do škole

VIDEO K9: U Osnovnoj školi "Jožef Atila" održana je promocija projekta "Edukacija učenika u oblasti bezbednosti saobraćaja" gde je deci ukazano na opasnosti kojima mogu biti izloženi u saobraćaju na putu od škole do kuće.

96

Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju, uz finansijsku podršku grada, tokom prvog polugodišta u svim novosadskim osnovnim školama organizuje edukaciju dece, uzrasta od prvog do četvrtog razreda, u oblasti bezbednosti u saobraćaju.

Ovaj program promovisan je u Osnovnoj školi “Jožef Atila”.

“Ova kampanja se već treću godinu praktično u gradu održava. Grad naravno ima ogroman interes da svu decu edukuje zbog toga što smo mi tamo 2009., 2010. nekoliko dece poginulo je u gradu i to je bio okidač koji jendostvano se ne može tolerisati i mislim da je ovo pravi način edukacija, edukacija, da oni jednostavno razumeju zašto se nešto u saobraćaju mora obavljati na određeni način, a ne da to bude kao neka naredba kojoj oni ne bi da se povinuju. To je suština ove edukacije”, kazao je Aleksandar Kravić, član Gradskog veća za saobraćaj.

Kravić je dodao da je u planu proširenje projekta, tako da osim dece prvog i četvrtog razreda osnovne škole njime bude obuhvaćen i stariji uzrast.

“Mi ove godine kao i prethodnih godina aktivno učestvujemo i podržavamo ovaj projekat Centra za unapređenje bezbednosti u saobraćaju. Smatramo da je ovo veoma važna edukacija. Najmlađi donose neko predznanje iz svojih kuća i iz predškolskih ustanova. A ovo je jedna nadogradnja toga da nauče kako treba da se ponašaju u saobraćaju prilikom prelaska raskrsnica i to teoretski i praktično”, naveo je Dragan Utržan, direktor OŠ Jožef Atila.

Đacima je na saobraćajnom poligonu koji predstavlja raskrsnicu opremljenu pešačkim prelazima, saobraćajnim znacima i semaforima, na praktičnim primerima objašnjavano kako da se ponašaju kada naiđu na raskrsnicu koja je semaforizovana, kao i kako preći put na onoj na kojoj nema semafora.

Deci je ukazano na to koje opasnosti vrebaju ukoliko ne poštuju saobraćajne propise, kao i na šta treba da obrate pažnju na putu od kuće do škole. Podeljeni su im prigodni edukativni flajere sa sadržajem prilagođenim njihovom uzrastu, a u objektima škola postavljeni su i plakati sa edukativnim sadržajem.

“Smatramo da je upravo ta konstantna edukacija nešto što je jako bitno kako bi se u budućnosti smanjio broj nezgoda u saobraćaju. Ono što je bitno da napomenem je da je Novi Sad pionir jednog ovakvog projekta i ovih edukacija. I nadamo se da će ostali gradovi slediti primer Novog Sada”, rekla je Marina Tucaković iz CUBS-a.

Ove edukacije biće sprovođene u osnovnim školama za učenike prvog i drugog razreda, dok će učenici trećeg i četvrtog organizovano dolaziti na Novosadski sajam, gde će prisustvovati predavanjima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.