Bezbedni u hraniteljskim porodicama

VIDEO K9: "Ukradena bezbednost" naziv je edukativne radionice koju je Fondacija Tijana Jurić organizovala za hranitelje novosadskog Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici.

0
228

Realnost u kojoj živimo je nažalost takva da su ovakve radionice neophodna prevencija koja bi deci trebala svakodnevicu učiniti sigurnijom, a odrasle koji se staraju o njima pripremiti da prepoznaju potencijalno opasne situacije u kojima bi deca i mladi mogli biti psihički ili fizički ugroženi.

“Prevencija jeste najosnovnija delatnost Fondacije i mi ove godine imamo u planu da obiđemo 250 ovakvih ustanova, da li škola, mesnih zajednica, opština, biblioteka ili šta god. Tako da, ako pogledate, to je svake nedelje 3, 4, 5, 6, radionica i to je jedna velika stvar. Tako da zaista od ove godine krećemo u još jači rad nego što smo radili do sada, a mislim da smo uradili dosta i mislim da smo uradili dovoljno”, rekao je Igor Jurić ispred Fondacije Tijana Jurić.

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad inače sprovodi brojne edukacije tokom godine u cilju jačanja kompetencija hranitelja s kojima sarađuju, a ova održana u utorak je inicirana od samih hranitelja koji su, kako kažu u Centru, prepoznali koliko je važno da dobiju što više informacija koje se tiču bezbednosti dece o kojoj brinu.

“Ova edukacija se tiče direktno unapređenja kompentencije obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti dece na porodičnom smeštaju. Deca koja su bez adekvatnog roditeljskog staranja su posebno osetljiva korisnička grupa i dodatno su izložena nekim rizicima po njihovu bezbednost”, navela je Jelica Marić, savetnica za hraniteljstvo.

Svaki vid edukacije važan je za hranitelje, naročito ako je ona usmerena na bezbednost u komunikaciji putem interneta i društvenih mreža koje su postale sastavni deo naših života, naročito mladih, smatraju sami hranitelji.

“Pre svega očekujem kako da prepoznam sve moguće vidove i načine na koje može da se ugrozi bezbednost dece i kako da odreagujem u skladu sa najboljim načinom kako da zaštititmo dete i da ga eventualno sklonimo od mogućih dešavanja i nepogodnosti vezano za njegovo odrastanje, za narušavanje psihofizičkog stanja deteta”, kazala je hraniteljka Dragana Čobanović.

Na teritoriji Sremskog, Srednjebanatskog i Južnobačkog okruga na kraju 2018. bilo je 850 hraniteljskih porodica u koje je smešteno više od 1.000 dece i mladih bez adekvatnog roditeljskog staranja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.