Bezbedni od požara za 1. maj

VIDEO K9: Osim sada već tradicionalnog sindikalnog protesta u Beogradu, nezaobilazan folklor prvomajskih praznika u Srbiji je celodnevni provod uz dobar roštilj, najčešće u prirodi. Naši vatrogasci, koji tradicionalno imaju povećan broj intervencija tokom 1. i drugog maja, uputili su apel građanima i pred ove praznike da oprezno rukuju vatrom i ne zaborave neophodne mere protivpožarne zaštite.

0
324

Prvi savet građanima koji su rešili da prvog ili drugog prazničnog dana uživaju uz roštilj na otvorenom je, kako navode u Vatrogasnom savezu Vojvodine, da vatru lože na uređenim ložištima, a ako takvog nema, da ga urede sami.

“To će uraditi tako što će raskrčiti taj deo terena i kamenčićima malo ograditi mesto na kojem lože vatru. Raskrčiti znači ukloniti ono suvo granje i lišće. Treba obavezno da imaju kod sebe vode da mogu da ugase posle žar koji preostane od roštiljanja i da ni slučajno ne napuste prostor pre nego što su se uverili da nijedna živa žiška nije ostala”, rekla je Ljubica Krnjaić, predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine.

Broj intervencija vatrogasaca povećan je tokom praznika. Stoga na otvoreni plamen uvek treba obraćati naročitu pažnju, pogotovo pri suvim i toplim vremenskim uslovima i ukoliko duva vetar.

“Ima još jedno moje zapažanje, a to je da često one flašice od vode ubacimo u žar. Ta plastika od koje je flaša načinjena ne može da gori, ona će se samo skupiti, ali ako je boca zatvorena, unutra raste pritisak i onda ili pukne boca ili izbije čep, te ona taj žar rastera okolo”, upozorila je Krnjaić.

Prilikom odlaska na izlet, osim vode za piće, treba planirati i vodu za gašenje vatre, a ukoliko dođe do požara koji sami ne mogu da ugase, istakla je Krnjaić, što hitnije treba pozvati vatrogasce na 193.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.