Bez ugovora sa ZIG-om – legalizacija po novom zakonu

VIDEO K9: Nakon emisije Otovreni ekran, u kojoj nam je gost bio predstavnik Asocijacije udruženja nelegalnih objekata u Novom Sadu, Srboljub Bubnjević, zatražili smo od Zavoda za izgradnju Grada odgovore na pitanja koja muče vlasnike nelegalizovanih objekata u Novom Sadu.

5809

Nakon emisije Otovreni ekran, u kojoj nam je gost bio predstavnik Asocijacije udruženja nelegalnih objekata u Novom Sadu, Srboljub Bubnjević, zatražili smo od Zavoda za izgradnju Grada odgovore na pitanja koja muče vlasnike nelegalizovanih objekata u Novom Sadu.U ZIG-u smo dobili informaciju da su lokalne samouprave dobile rok od 90 dana da donesu Odluku o novom cenovniku legalizacije. Ovaj rok ističe za par dana, ali je Novi Sad ovu odluku doneo još krajem decembra prošle godine.

[quote_box_center]Kako je Novi Sad podeljen na zone, cena legalizacije biće ista kao i cena za legalne graditelje određene zone u zavisnosti gde se nalazi nelegalni objekat, a u sve u skladu sa ustavnom odlukom da naknada za legalizaciju ne može biti manja u odnosu na legalne graditelje.[/quote_box_center]

U postupku legalizacije u Novom Sadu biće odobravani popusti i to i do 60% za:

-one koji prvi put trajno rešavaju svoje stambeno pitanje, ako on i članovi njegovog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje, i to za najviše 100m2 stana ili porodičnog stambenog objekta,

-kao i za invalide, samohrane roditelje ili korisnike socijalne pomoći.

Iz ZIG-a su naglasili da su otvoreni za svaki oblik konstruktivne saradnje za udruženjima vlasnika nelegalnih objekata, te je već dogovoreno da u narednih nekoliko dana bude održan sastanak sa predstavnicima Asocijacije udruženja vlasnika nelegalnih objekata u Novom Sadu.

Izazov za sve vlasnike nelegalnih objekata biće činjenica da će po novom zakonu i u skladu sa ovom gradskom odlukom morati da se sprovodi legalizacija svih objekata gde vlasnici nisu, do sada potpisali Ugovore o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta.

Dakle, po “starom” zakonu biće legalizovani samo oni objekti čiji su vlasnici do stupanja na snagu novog Zakona o legalizacij potpisali Ugovore o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta. Lepa vest je da se neće gledati da li je po zaključenim ugovorima naknada i plaćena, ili se plaća u ratama, ili nije izmirena.

Takođe su nam naglasili u ZIG-u da je po novom Zakonu dokumentacija koju treba da dostave vlasnici nelegalnih objekata nešto zahtevnija. Odnosno, umesto tehničkog izveštaja o izgrađenom objektu ili zapisnika o veštačenju izgrađenog objekta, kako novi zakon predviđa, po novom Zakonu vlasnici nelegalnih objekata će morati da prilože Projekat izvedenog stanja, koji je po starom Zakonu bio neophodan samo za investitore objekata kolektivnog stanovanja.

Ostala dokumentacija, kojom su dokazivali vlasništvo nad objektom, biće im priznta i u novom postupku.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.