Bez straha u prvi razred

VIDEO K9: Polazak u školu je izuzetno važan događaj za svako dete i predstavlja veliku promenu kako za njega, tako i za celu porodicu. Kako bi dete sa radošću i bez straha pošlo u prvi razred, najveću ulogu u ohrabrivanju ima roditelj, kažu psiholozi.

0
615

Polaskom u školu deca prihvataju novu odgovornost, pa im je podrška roditelja u ovom periodu preko potrebna.

“Deca se razlikuju po nekoj zrelosti, što je sasvim normalno i očekivano za taj uzrast. Većina njih se veoma raduje polasku u školu, ali ima i neki broj dece koja osećaju nesigurnost ili neku, tako da kažem uznemirenost zbog svih novina koje ih čekaju i zato je jako važno da roditelji pomognu svojoj deci da se što brže i lakše prilagode na nove uslove koji ih čekaju. Znači svako dete mora da prođe tu fazu prilagođavanja na tu novu sredinu, na nove aktivnosti, na neke nove obaveze koje ih čekaju”, rekla je Snežana Rodić, psihološkinja u OŠ Kosta Trifković.

Roditelji na vreme treba da počnu da razgovaraju sa svojom decom o tome šta će ih čekati u školi i da im predstave školu kao mesto na kojem će steći nova znanja i nova prijateljstva, kaže Rodić i savetuje roditelje da tokom leta zajedno sa decom prošetaju do škole, kako bi deca upoznala školsku zgradu, ali i put do škole.

“Ono što je negde jako važno, možda i najvažnije, da roditelj pre svega veruje u svoje dete i da mu ukazuju pažnju i poverenje da će se ono snaći u školi. Nikako ne treba decu niti zastrašivati školom, niti im preterano ulepšavati priču o školi, nego na jedan primeren način objasniti detetu da je to samo jedna nova, lepa faza u kojoj će mnogo toga lepog naučiti i upoznati nove drugare”, navela je Rodić.

Njen je savet da i roditelji treba da uključe decu prilikom izbora torbe i pribora za školu, kao i prilikom uređivanja radnog prostora, odnosno mesta na kojem će učiti. Sve to doprinosi boljem prihvatanju velikih promena u ovom, za mališane, velikom izazovu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.